S výzkumy libereckého Severočeského muzea pomáhá speciální dron, využít ho můžou i záchranáři

24. březen 2023

Severočeské muzeum v Liberci má k dispozici na míru postavený speciální dron. Muzejníci tak mohou dokumentovat geologické jevy a archeologická naleziště a stroj by mohl pomáhat i při záchraně lidských životů.

Rok od zadání dostalo liberecké Severočeské muzeum speciální zařízení postavené na míru společností Texxar – TX Robotics.

Stroj má rozpětí přes dva a čtvrt metru, váží 13 kilogramů, ve vzduchu vydrží až 60 minut a v podvěsu nese nejrůznější přístroje, jako třeba vybavení pro magnetometrii, optické a termovizní snímkování nebo laserové skenování. Díky němu mohou muzejníci dokumentovat geologické jevy, archeologická naleziště, ale i digitalizovat sbírkové předměty.

Pracovníci muzea chtějí při využití dronu spolupracovat i s dalšími institucemi. Domluvení jsou třeba s CHKO Jizerské hory na odborném skenování rašelinišť. Podle zástupce ředitele muzea Ivana Rouse by ho mohli využít i záchranáři: „Budeme mít jednání s Integrovaným záchranným systémem ohledně toho, zda by se termokamera (dronu) nedala využít třeba pro hledání osob. Výhoda dronu je ta hodina letu,“ řekl.

Jaké jsou další schopností stroje a možnosti jeho využití? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související