S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Vaříme ve Vysokém Mýtě

Každou sobotu o prázdninách s naším mikrofonem i vařečkou putujeme po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam se podíváme konkrétně? Každou prázdninovou sobotu se nám po 11. hodině dopolední otevírají brány královských věnných měst. A zváni jsme nejen do města, ale i ke slavnostně prostřenému stolu.

Označení věnné město totiž vyjadřovalo, že je královniným věnem, tedy že z něho plynou daně, ale kromě toho i jiné požitky. A tak se na královskou tabuli dostávaly ryby, raci, zvěř i víno.

Kam jsme vás zavedli 8. července?

Do města, které užívá povýšený znak se svatým Jiřím zabíjejícím draka a kde se můžete projít po čtvercovém náměstí, které se řadí k největším v Čechách - do Vysokého Mýta!

Nejprve nám Michaela Kotrbová referentka Městského úřadu na odboru školství, kultury a sportu, která má na starosti svazek obcí královská věnná města, představila město a nabídla i pohled do historie. Dozvěděli jsíme se i to, že kromě daní měla města za povinnost posílat do královských kuchyní různé dary. A tak se na královskou tabuli dostávaly ryby, raci, zvěř i víno. V případě Vysokého Mýta to byly pstruzi.

A na ty jsme si dojeli do Penzionu Mlýn Jangelec, kde nám je připravil René Grimm.

Navíc nám nabídl rybí polévku, mysliveckou paštiku, kančí se šípkovou omáčkou a tvarohovou pěnu se skořicovým chipsem.

S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Vaříme ve Vysokém Mýtě

Duhový pstruh

Suroviny:
duhový pstruh nebo siven
sůl, pepř, koření
čerstvý rozmarýn a bazalka
citrónová nebo limetková šťáva
olivový olej
popřípadě tuk na pánev
citrón a rozmarýn na ozdobu
přílohové brambory a šlehačka 33 %

Duhový pstruh

Dva pěkné filety z pstruha duháka nebo sivena dobře nasolte, trochu opepřete čerstvě mletým pepřem, popřípadě posypte vaším oblíbeným kořením, pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem, obložte čerstvou bazalkou a rozmarýnem a dejte odležet do chladna na 6 hodin. Pak zprudka a rychle opečte na grilu nebo na dobře rozpálené pánvi. Podávejte s vařenými bramborami, rozmačkanými a promíchanými s trochou husté smetany. Pstruha ozdobte kolečkem citrónu a snítkou rozmarýnu a k němu uchystejte letní salát s balsamikem a citrónovým olejem.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka