S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Podřipské karásky z Mělníka

Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.

Ta si nejprve projdeme, dozvíme se, jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat.

Kam jsme vás zavedli tentokrát?

Do města, které má ve znaku v pravé červené polovině stříbrného dvouocasého lva ve skoku se zlatým jazykem, zbrojí a korunou. V levém poli zlatém je půl černé orlice doleva hledící se zlatou zbrojí a s korunkou na hlavě. Nad štítem je kolčí helm doprava obrácený se zlatým monile a zlatou korunkou. Z helmu splývají pokryvadla po pravé straně černo-zlatá, polevé straně stříbrná. Z korunky vyrůstají složená křídla, navrch černá, vespod zlatá.

S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Podřipské karásky z Mělníka

Do města, které se proslavilo především pěstováním vinné révy. A kde můžete ze zámecké vyhlídky vidět soutok Labe a Vltavy, památnou horu Říp a České středohoří.

Podívvali jsme se s naším mikrofonem do Mělníka

Do historie jsme se ohlédli spolu s paní Zuzanou Jansovou vedoucí odboru školství a kultury na Městském úřadu Mělník , která přidala i pár tipů a doporučila nám, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud se do Mělníka vydáme.

S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Podřipské karásky z Mělníka

A jedním z nich byla i Restaurace na Hradbách, kde nám kuchař Jiří Reichert nabídl zapečený kozí sýr, filátka z pstruha na kyselo, pstruha se holandskou omáčkou, rukolový krém a šafránovou hrušku.

A nechyběl ani pohled do kuchyně našich předků. Dozvěděli jsme se, že podřipské karásky, tak jak je dělali naši předkové, tu dělají dodnes.

Pokud máte chuť a čas, přijměte naše pozvání na výlet i ke stolu.

S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Podřipské karásky z Mělníka

Žírný zlatý pruh země české rodí vinnou révu, ovoce, řepu, zeleninu a hlavně kvalitní pšenici. A tak si zdejší venkované, měšťané mělničtí, ale i královští dvořané dopřávali nejrůznější varianty pečiva z bílé mouky. Pekly se oblíbené kulaté nebo vázané koláče, báby neboli kynuté bábovky, sladké calty, smažily se koblihy a boží milosti. K bílému kafíčku se dobře hodil jednoduchý makovaný karásek. To není ryba, nýbrž sladká pletenka, houstička.

Podřipské karásky z Mělníka

Suroviny:
35 dkg hladké mouky
35 dkg polohrubé mouky
10 dkg ohřátého tuku
7 dkg cukru a 1 sáček vanilkového cukru
2 žloutky
4 dkg droždí
lžička citrónové kůry,
lžíce rumu
špetka mletého anýzu a fenyklu
teplé mléko podle potřeby
špetka soli
mák na posypání
15 dkg hrubé mouky

S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Podřipské karásky z Mělníka

Mouky prosijte do mísy, udělejte důlek a do něj rozdrobte kvasnice. Posypte je cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Počkejte, až vzejde kvásek, a teprve potom přidejte všechny ostatní ingredience. Zadělejte teplým mlékem na vláčné, ale nikoliv řídké těsto. Promíchejte v míse, pak vyklopte na vál a propracujte dobře rukama. Kouli těsta poprašte moukou, vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválejte asi na prst silné válečky 15 cm dlouhé a vždy ze tří válečků splétejte copánky karásky.

Srovnejte s patřičnými odstupy na pečicí papír a ještě půl hodiny nechte dokynout. Pletenky potřete rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem, posypte nemletým mákem a dejte péct zpočátku na 180 °C, po pěti minutách zmírněte teplotu na 170 °C a dopečte dozlatova. Zkuste k nim uvařit kávu našich prababiček, žitovku neboli meltu s horkým mlékem.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.