S tatínkem se nádherně mlčelo, vzpomíná na svého otce herečka Drahomíra Hofmanová

27. leden 2022

Drahomíra Hofmanová, veselá vdova v legendárním snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, ale také představitelka dalších postav – na divadelních prknech i ve filmu.

Miluje rodné Valašsko, kam se stále ráda vrací. „Jednou v létě jsme takhle s tatínkem seděli venku, před námi krásné panorama Javorníků a on mi najednou povídá: ‚Cérko, dívaj sa, jak se ty hory každů chvílu měňá, to nevidíš nikde jinde, jen tady. To je tak dramatické.’ A já jsem si pak uvědomila, až už tu nebyl, jakou pravdu měl. Je to boží kraj,“ vzpomíná a mezi řečí dodává, jak se s tatínkem kromě jiného taky krásně mlčelo.

Drahomíra Hofmanová se narodila ve Zlíně, vyrůstala na Soláni v umělecky založené rodině. Její otec, známý akademický malíř, si přál, aby šly dcery v jeho šlépějích. I proto studovala sochařinu v Uherském Hradišti, kde jí herectví doporučila profesorka češtiny. „Jseš jak za groš kudla – já jsem tehdy vážila ani ne 50 kg na mou výšku – tím se neuživíš, to mají chlapi co dělat, aby je sochařina uživila. Zkus to raději na JAMU. Tak jsem to zkusila a ono to vyšlo,“ vypráví Hofmanová.

Po studiích strávila několik krásných sezon v Ostravě, na kterou nedá dopustit a následně řadu úspěšných let na jevišti Mahenova divadla v Brně.

O své roli ve filmu Všichni dobří rodáci režiséra Vojtěcha Jasného Drahomíra Hofmanová říká: „Byl to pro mě tenkrát veliký šok!“ Původně totiž měla hrát malou roli Emči, sestry řezníka Raboni. „Pozvali mě na Barandov, abych se přišla ukázat. A já jsem viděla, jak Jarda Kučera s Vojtou Jasným po sobě pořád koukají a něco si špitají... a najednou, když jsem odsud odjížděla, mi řekli, že budu dělat veselou vdovu.“ Ve slavném snímku z roku 1968 se pak při natáčení potkala s celou garniturou skvělých herců – Radoslavem Brzobohatým, Vladimírem Menšíkem, Vlastimilem Brodským a mnoha dalšími.

Na Soláň jezdila k Hofmanovým i rodinná přítelkyně, lidová zpěvačka Jarmila Šuláková. „Když k nám přijela Jarka se svou maminkou Blaženkou, tak vždycky vylezly na balkon a začaly zpívat ty valašské halekačky, to se celé Javorníky otřásaly. Jarka měla fuk... to nebyly plíca, to byly měchy.“

Poslechněte si celý záznam Apetýtu, ve kterém si s Drahomírou Hofmanovou povídala Jarka Eliášová.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související