S příchodem chladného počasí a začátkem topné sezóny je také letos velký zájem o kominické služby

16. říjen 2022 07:44

Zájem o služby kominíků je i letos na podzim velký. Navíc k pravidelným zákazníkům, kteří potřebují pravidelnou revizi komínu, přibývají také lidé, kteří kvůli vysokým cenám plynu a elektřiny přecházejí na vytápění levnějšími alternativami a vracejí se zpět ke kotlům na tuhá paliva. 

Čtěte také

O tom, jak je to u nás v Královéhradeckém kraji, si povídáme s krajským cechmistrem Společenstva kominíků Vlastimilem Třískou.

Pokud by dnes zájemce začal poptávat revizi komínu, jak dlouho bude na kominíka čekat?
Je to kraj vedle kraje. Podle mých zkušeností je čekací doba zhruba šest týdnů. Někde se může čekat třeba jen tři týdny, jinde naopak třeba i dva měsíce. Opravdu záleží jak kde.

Kdyby majitel teď zjistil, že komín potřebuje opravu, má ještě letos šanci?
Pokud to bude chtít před Vánocemi, tak by se to mělo dát stihnout.

Čtěte také

Jak často se setkáváte s tím, že se lidé z vytápění na elektřinu a plyn vrací ke kotlům na tuhá paliva, a vy musíte znovu uvést do provozu staré komíny?
U mne z padesáti telefonických hovorů denně chce asi tak čtyřicet zákazníků zkontrolovat a předělat komín. Protože tady často chybí dlouholetá údržba těch starších komínů.

Pokud se člověk takto vrátí k vytápění tuhými palivy, je něco, na co by si měl dát zvláště pozor?
U komínů jde především o požární bezpečnost. Tedy komíny by měly být požárně bezpečné, aby veškeré hořlavé konstrukce byly od komínu ve vzdálenosti minimálně 50 milimetrů. A samozřejmě je důležité si před topnou sezónou sehnat kominíka, který vše zkontroluje a řekne, kde je třeba zjednat nápravu.

Čtěte také

Může si člověk údržbu komínu udělat svépomocí? Případně jaká jsou na to pravidla?
Určitě to běžně zdatný člověk zvládne. Pořídí si nějaké vhodné nářadí a může to dělat. Vyhláška číslo 34 to povoluje, protože komín na pevná paliva by měl být čištěný minimálně třikrát ročně.

Tedy v podstatě si to zákazník může dvakrát za rok udělat sám, s tím, že si aspoň jednou za rok sežene kominíka, který to udělá potřetí, vše zkontroluje a napíše na revizi potvrzení.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související