S nákazou covid-19 v osadách na Slovensku pomáhá i armáda. Nejde o nepřátelský akt, vzkazuje Matovič

16. duben 2020
Zdravotníci získávají vzorky od potenciálně nakažených koronavirem v jejich domácím prostředí

V karanténě jsou tři lokality ve městě Krompachy a dále osady v obcích Bystrany a Žehra v okrese Spišská Nová Ves. Ve všech uzavřených osadách zůstalo v karanténě téměř 5.500 lidí.

K situaci v uzavřených lokalitách se vyjádřil premiér Igor Matovič:

Čtěte také

„Zdá se, že nakažení lidé se do osad dostali již před třemi týdny a jde hlavně o ty, kteří se sem vrátili z Británie. Ostatní se od nich nakazili třeba v obchodech během nákupů.“

Romský europoslanec Peter Pollák, který je členem krizového štábu tvrdí, že se infekčnost v romských lokalitách vyvíjí jinak než u majority:

„V romských komunitách se virus bude šířit mnohem rychleji.“

Pro lidi v karanténě jsou zabezpečené potraviny, pitná voda i zdravotní péče. Více hlavní hygienik Slovenska Ján Mikas:

„My nadále monitorujeme epidemiologickou situaci, provádíme testování. Pokud by se u někoho z osady zhoršil jeho klinický stav, jsme připraveni zajistit odpovídající zdravotní péči.“

Na pořádek dohlíží armáda i policie

Na pořádek v romských osadách, které jsou v karanténě, dohlíží policie ve spolupráci s armádou. Více náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenska Daniel Zemko a hlavní lékař Ozbrojených sil Vladimír Lengvarský:

Čtěte také

„Původně jsme nasadili téměř 800 vojáků, ale protože přišly před Velikonoci požadavky z dalších obcí, navýšili jsme stavy ze čtyř týmu na osm a udržovali pořádek v průběhu celých svátků. Dále se chystáme vyškolit dalších zhruba 25 lidí, takže jsme připraveni řešit další úkoly tak, abychom co nejvíce pomohli civilnímu sektoru.“

Opatření vítají hlavně představitelé samospráv, ve kterých je nařízená karanténa. Konkrétně starostové obcí Bystrany a Žehra František Žiga a Marián Kandráč, stejně tak starostka města Krompachy Iveta Rušinová:

„Všechno je pro dobro našich občanů.“

„V osadách jsou potřeba hygienické potřeby, dodržování karantény a bezpečné vzdálenosti.“

„Opatření nejen že ochrání samotné obyvatele konkrétních městských lokalit, ale i majoritní obyvatelstvo celkově.“

Premiér Igor Matovič vzkázal lidem do osad, že opatření nejsou nepřátelským aktem:

„Jde o epidemiologické postupy kdekoliv na světě.“

Pokud se potvrdí výskyt pozitivně testovaných na covid-19 i v jiných romských osadách, uzavřou se i další lokality na Slovensku.

Spustit audio