S jarem a oteplováním se rozjíždí vodácká sezóna. Víkend nabízí milovníkům vody zajímavé úseky

29. duben 2022 08:22

Začínající vodácká sezóna nabízí na tento víkend jednu zajímavou a nepříliš častou možnost, hned několik atraktivních úseků, které jsou sjízdné jen po krátkou část roku nebo dokonce velmi výjimečně. Jestli zvažujete, že se o víkendu nebo obecně v brzké době na vodu vypravíte, reportér Tomáš Lörincz pro vás zjistil aktuální informace.

Čtěte také

Jaké úseky řek v Královéhradeckém kraji teď zkušení vodáci doporučují ke sjíždění?

Podle vodáckého instruktora Petra Ptáčka je takových úseků hned několik, asi nejzajímavější v těchto dnech je úsek Úpy od Havlovic přes Ratibořické údolí.

Je to takový typicky jarní úsek, hladina řeky je závislá na množství tajícího sněhu na horách a podle odhadů Petra Ptáčka by právě tenhle úsek měl mít ideální podmínky ještě nejméně týden. Je to jeden z nejhezčích úseků řek v Královéhradeckém kraji. Sjízdné je třeba i Labe od Dvora Králové.

Čtěte také

Právě Labe se týká i ta zajímavost, o které jsme mluvili na začátku, že?

Je to přesně tak, o tomto víkendu budou mít vodáci možnost sjet si i Labe na jeho horním toku. To je vodácky už náročnější úsek, určený pro zkušenější vodáky.

Labe pod Vrchlabím bude mít dost vody, protože se bude pouštět voda z Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně. Podobné to pak bude ještě 7. května na Divoké Orlici, kdy se pro změnu bude pouštět voda z nádrže Pastviny, což bude možné využít ke splutí Litického oblouku.

Čtěte také

Jak to aktuálně vypadá se zájmem o půjčovny vybavení pro vodáky a s cenami v nich?

Zatím odpovídá zájem tomu, že je sezóna spíš na začátku, takže na nejbližší dny je ještě lodí určitě dost. Postupně se ale začínají plnit prázdninové termíny a některé půjčovny hlásí už buď úplně plno nebo skoro plno například na červencové svátky nebo část prázdninových víkendů.

A pokud jde o ceny, tak půjčovny lodí a vodáckého vybavení v Česku obecně zdražily zhruba o 15 až 20 procent. O něco víc zdražily kanoe a kajaky, méně potom rafty. Do nových cen se stejně jako v dalších oblastech promítají rostoucí náklady třeba na pohonné hmoty nebo na práci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související