S chilli papričkami můžete zažít spoustu legrace, ale i bolest, usmívá se expert Ladislav Křížek

15. září 2022

Pálivá radioporadna aneb povídáme si o chilli papričkách. Někdo zčervená už jen při vyřčení těchto slov. Jiný si bez nich ale nedokáže představit žádný pokrm. Jak si tedy jejich chuť užít, jak chilli papričky pěstovat a zpracovávat, jaké recepty na zahřátí vyzkoušet? O tom všem hovoříme s expertem na chilli papričky Ladislavem Křížkem.

Chilli papričky jsou údajně jedinou zeleninou, se kterou je spousta legrace. Souhlasíte?
Určitě. Ovšem nejen legrace, ale i bolest. To jsem zažil na vlastní kůži. O víkendu byla u nás akce a právě tato jedna paprička opravdu bolí. Jde o jednu z nejpálivějších papriček na světě.

Obliba chilli papriček souvisí podle mne s tím, jak se člověk po jejich konzumaci cítí. Adrenalin se dostane do těla a jste šťastní.
Ladislav Křížek, expert na chilli papričky

Vypadá celkem nevinně. Barva do fialova, je celá pokroucená.
Je to kříženec. A měla by být údajně pálivější než Carolina Reaper, která se považuje za nejpálivější. Ale kamarád, který ji křížil, tak si změřil pálivost a měla by být ještě pálivější, což už je právě bolest. Když do ní kousnete, začnete se potit, adrenalin se vám navalí do celého těla a chvílemi nevíte, co máte dělat. Ale je to prostě záliba a vášeň, zkoušet, co lidské tělo vydrží.

Jde o pálivost nebo chuť u chilli papriček?
Každá paprička má svoji chuť a vůni. A čím víc je jíte, tím víc je poznáváte. Tedy jde samozřejmě o chuť i vůni. Potom až přijde ona pálivost.

Čtěte také

Pokud ještě někdo nikdy chilli papričku neochutnal, jak byste ho přesvědčil, že to má vyzkoušet?
Měl by začít pomalu od těch nejméně pálivých. Aby zjistil, že i paprika má nějakou chuť. Začít třeba papričkou Jalapeño, která je jednou z nejméně pálivých. Tam člověk pozná chuť a pouze takové lehké pálení. Tedy není to jen o samotné pálivosti.

Proč vlastně chilli papričky pálí?
Obsahují látku jménem kapsaicin, která vyšla do těla informaci o pálivosti. Samotná ta látka nepálí. A jde vlastně o obranu té zeleniny.

Čtěte také

Tedy nechce, aby si ji savci užívali. Ale my, jako ten největší druh, se do toho pouštíme s vervou. Už jen samotná manipulace s chilli papričkami je prý pěkná divočina. Některé druhy vyžadují i rukavice.
Je to tak. Rukavice, brýle, někdy i respirátory. Když začnete chilli papričky vařit, tak se to roznese vzduchem a to potom doslova brečíte.

Sáhnul jste si někdy při té příležitosti do oka? Jak si pomoci v takové chvíli?
Člověk to musí vytrpět. Jak se to dostane do oka, tak už moc nezabráníte tomu, aby to přestalo pálit. Musíte si to vytrpět až do konce.

Čtěte také

Existuje Scovilleova stupnice pálivosti paprik a chilli papriček. Jak přesně funguje?
Obyčejná paprika má nulu. A potom třeba už zmíněné Jalapeños mají od 2 500 do 10 000 jednotek. Potom to stoupá výš a výš, až nepálivější paprika, která se jmenuje Carolina Reaper, jich má až přes 2 miliony. Ale i to se dá sníst. Ochutnal jsem všechny papriky, které pěstuji.

Proč jsou podle vás chilli papričky tak populární?
Těžko říct. Myslím si, že to je tím, jak se člověk po jejich konzumaci cítí. Opravdu se dostane adrenalin do těla a člověk se cítí šťastný. Rozvine se ten pocit po těle. A když pak i z chilli papriček vaříte, tak jídlo má úplně jinou chuť.

Myslíte si, že je pojídání chilli papriček zdravé?
Paprika je jedna z nejzdravějších zelenin na světě. Měla by obsahovat víc vitaminu C než citrusy, obsahuje vitamin D, vitamin A a také dokonce protirakovinné látky.

Celou pálivou radioporadnu o chilli papričkách s Ladislavem Křížkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související