S Čapkem krajinou Amundsena: 120 kilometrů šli po svých

6. duben 2016

Západočeši Jindřich Krása a Pavel Nutil přišli vyprávět o neobvyklém výletě do míst, kde před 120 lety putoval polárník Roald Amundsen a před 80 lety spisovatel Karel Čapek, jehož knížka „Cesta na sever“ byla inspirací k propojení těchto dvou osobností.

Na začátku přišel nápad vyrazit s kamarády po čase zase na sever v zimním období. Takže vybrat lokalitu, naplánovat trasu a vyrazit podle přízně počasí. Souvislosti kolem náhorní plošiny Hardangervidda však tříčlennou expedici přinutily ke drobné změně plánu: najít místo pro umístění pamětní desky upozorňující na Amundsena a Čapka v dané lokalitě a o svém nápadu a jeho realizaci natočit dokumentární film.


Pomozte vyrobit film o expedici u příležitosti 80 let od cesty Karla Čapka na sever a 120 let od putování R. Amundsena přes divočinu Hardangervidda. Více informací o tomto projektu najdete zde.

Karel Čapek Amundsena a další polárníky své doby velice pozorně sledoval. Jako redaktor Lidových novin o nich psal články plné obdivu a chvály. A dochované písemné dokumenty se stanou součástí výše zmíněného filmového materiálu. S jeho vznikem má pomoci i široká veřejnost prostřednictvím projektu Startovač.

Díky předešlým zkušenostem se tři polárníci na cestu velice dobře připravili a na trase dlouhé 120 kilometrů a trvající 6 dní nečelili ničemu nečekanému. Na místo startu je dovezla dodávka, pak už jen vyrazili se saněmi a lyžemi po svých. Přechodu náhorní plošiny přálo počasí i denní teploty těšně nad nulou. Největším nepřítelem polárníka v tomto období není zima, ale vlhkost. Zejména když je nucen si vařit jídlo ve stanu pomocí benzínového vařiče.

Jindřich Krása a Pavel Nutil ve studiu Českého rozhlasu Plzeň

Hardangervidda je vyhlášena národním parkem. Potkali tam Západočeši nějaké další turisty? Jaké to je, když se propadnete do sněhové rokle? Stačil si Jindřich Krása jako známý otužilec i někde zaplavat?

Mapa cesty expedice S Čapkem krajinou Amundsena

A kdy se podaří instalovat pamětní desku do míst, kudy procházely dějiny v podobě osobností Čapka a Amundsena?

Poslechněte si záznam rozhovoru Stanislava Juríka s Jindřichem Krásou a Pavlem Nutilem!

Spustit audio