Rychnovské muzeum chystá výstavu o historii stolování, které formovalo naši kulturu napříč dějinami

11. březen 2019 13:27

Keramika z 19. století, nejstarší sklo odlévané v Orlických horách nebo historická vamberecká krajka - to všechno bude k vidění na velké letní výstavě o stolování. Tu už v těchto dnech připravují historičky z rychnovského muzea. Na chvíli mezi ně zašla reportérka Jana Házová.

Vešli jsme do místnosti, která v současnosti slouží k jakési přípravě. Za stolem plným porcelánu stojí historička Pavla Bláhová, která připravuje velkou výstavu:
„V letošním roce bude naše hlavní výstava věnována prostřeným stolům v měšťanském i lidovém prostředí. Zatím si sem snášíme věci z depozitářů, máme tady stoly, nádobí i textil. Předběžně si vše rovnáme, jak nám to prostorově vyjde. A co ještě potřebujeme sehnat."

Vamberecká krajka je fenomén, který přesahuje náš region. A troufnu si říct, že i celou naši zemi

Mgr. Tomáš Zelenka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes se zatouláme do Orlických hor a také do jejich podhůří, do Rychnova nad Kněžnou, do Rokytnice či do Vamberka. Protože tam všude má své budovy Muzeum a galerie Orlických hor se sídlem v Rychnově nad Kněžnou, odkud k nám přijel ředitel této instituce Tomáš Zelenka. 

Podle čeho se exponáty na výstavu vybírají? Protože předpokládáme, že obsah celého depozitáře se do výstavních prostor nevejde.

„Díla vybíráme podle toho, aby nám zapadala do naší koncepce. Bude tam bohatý stůl, například při posvícení, kdy se vytáhl ten nejlepší porcelán, jaký měla hospodyně k dispozici. A potom také i ukázka chudé domácnosti. A obdobně budou i prostřeny stoly v měšťanském prostředí, kde byl ten porcelán zdobnější."

V rychnovském muzeu připravují velkou letní výstavu o historii stolování

Prohlížíme si na jídelní servis, kde jsou různé talíře.
„Zrovna tento servis není vůbec kompletní, ale jeho výhodou je, že je z jedné oblasti. Takže je to nakonec typově hodně podobné. Dá se říct, že zakoupeno na jednom trhu," usmívá se Pavla Bláhová.

A kolegyně Tereza Vinterová ji doplňuje: „Je tady kamenina s motivy barevných květů, které byly velice oblíbené ve venkovském prostředí. Vyrábělo ji několik továren v českých zemích. Mísa tedy může být z úplně jiné továrny než talíř. Ale krásně k sobě ladí."

Co bude dál na výstavě k vidění? Co zajímavého návštěvníky čeká?
„Pojďte se podívat. Tady máme sklo přímo z našeho regionu, z poslední sklárny v Orlických horách. Jedná se o sklo z přelomu 19. a 20. století, kdy sklárna vyráběla hodně zdobené, barevné sklo. S takovými krajkovými, prohýbanými okraji. Někdy se i malovalo, jako je vidět na této cukřence. Jsou tu namalovaná kvítka."

V rychnovském muzeu připravují velkou letní výstavu o historii stolování

Co tedy ještě zbývá dokončit. Co se ještě musí připravit?

„Chystáme se vytvořit pokojíčky z jednotlivých období, které ještě trošku doplníme ještě například dobovými obrazy a drobnými bytovými doplňky. K tomu porcelán, skleničky a příbory."

Až bude výběr exponátů dokončen, celá sbírka se přesune do výstavních prostor kolowratského zámku v Rychnově nad Kněžnou. A výstava bude pro veřejnost přístupná od května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související