Rychnov nad Kněžnou povede nová čtyřkoalice. Jak jsou na tom další města na Rychnovsku?

10. říjen 2018 09:46

V městech a obcích na Rychnovsku stále pokračují povolební vyjednávání na jednotlivých radnicích. Jedním měst, kde se už podařilo spolupráci domluvit a potvrdit, je Rychnov nad Kněžnou.

V Rychnově nad Kněžnou se dohodli na vládě čtyřkoalice. Radnici povede dál Jan Skořepa

02309769.jpeg

V Rychnově nad Kněžnou už je dohodnuta vládnoucí čtyřkoalice. Radnici povede dál starosta Jan Skořepa ze sdružení Nezávislí za Rychnov, zůstat by měla i místostarostka Jana Drejslová z ODS. 

„Dohodli jsme se, že chceme spolupracovat i v příštích čtyřech letech. A dohodli se Nezávislí za Rychnov, Občanská demokratická strana, Nestraníci a KSČM," potvrdil dohodu o nové čtyřkoalici v Rychnově nad Kněžnou staronový starosta Jan Skořepa.

Dohromady tak mají v jednadvacetičlenném zastupitelstvu, pohodlnou většinu 16 mandátů.

Čtyřkoalice se rodí také v Dobrušce, říká starosta Petr Lžíčař: „Naše sdružení získalo sedm mandátů, což je naprosto fenomenální úspěch. Dál budeme pokračovat v obdobné koalici určitě s hnutím ANO. To má dva zastupitele, TOP 09 jednoho a KDU-ČSL také jednoho. Myslím si, že ta spolupráce může nadále pokračovat a určitě se na tom dohodneme."

podpis smlouvy (ilustrační foto)

Také v nedalekém Opočně obhájila vítězství kandidátka Nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Celkem hnutí získalo 6 mandátů a jednat chce se všemi dalšími kandidáty, říká starostka Šárka Škrabalová: „Sešli jsme se s kolegy a domluvili jsme se, že budeme vstřícní napříč celému zastupitelstvu. A že se sejdeme s dalšími, kteří se do zastupitelstva dostali a budeme jednat o možné spolupráci."

A dodává, že průnik zatím vidí s Piráty a ČSSD. Ale jednání ještě neskončila.

Čtěte takéKomunální volby 2018

Pokračuje se také v Týništi nad Orlicí. Tam také zvítězili nezávislí kandidáti a staronový starosta Libor Koldinský. Ten by rád navázal na spolupráci z předešlého období: „Na scéně je má strana Sdružení nezávislých kandidátů s podporou TOP 09, jsou to Východočeši, je to ODS a ČSSD.." Další jednání si tu domluvili na 22. října.

A do poloviny příštího týdne by mělo být jasno také v Kostelci nad Orlicí. Iniciativa občanů stávajícího starosty Františka Kinského získala téměř 24 procent hlasů a 6 mandátů.

Dohoda o spolupráci je uzavřena (ilustrační foto)

„Je tady hnutí ANO, zástupci Nezávislých s podporou TOP 09, Východočeši, Volba pro město a potom hnutí, v jehož čele jsem stál já, a to je Iniciativa občanů," říká František Kinský.

Ten před volbami uvažoval, že nebude chtít pokračovat na postu starosty: „Já jsem pochyboval o tom, zda-li budu pokračovat nebo ne. Možná jsem to řekl víc nahlas, než jsem ve své podstatě chtěl. Ale nyní jsem pevně přesvědčen o tom, že pokud nenastanou nějaké naprosto nepředvídané situace, tak že to dělat budu."

Shodně pak starostové ve zmíněných městech, po definitivním uzavření dohod, chtějí připravit nejprve rozpočet na rok 2019 a dál se věnovat většinou rozpracovaným investičním akcím.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související