Rychnov nad Kněžnou pomůže s opravou památek v okolí. Z ministerstva kultury získal přes 800 tisíc

11. březen 2018 11:00

830 tisíc korun získal letos Rychnov nad Kněžnou od Ministerstva kultury na obnovu památek. Peníze pomohou třeba s opravou několika kostelů v okolí Rychnova nebo s obnovou severní fasády na zámku v Kvasinách. Město majitelům historických objektů rozděluje tyto peníze už po desáté.

V loňském roce rozdělilo město Rychnov nad Kněžnou mezi sedm žadatelů o příspěvěk na opravu památek 860 tisíc korun. Nejvíc peněz, konkrétně 350 tisíc, putovalo na obnovu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Lukavici, která si celkem vyžádala přes 600 tisíc korun.

Na opravy kostelů v okolí Rychnova nad Kněžnou půjde část peněz i letos, říká za městský úřad Jiřina Chovančíková: „Je to kostel v Lukavici, kde je opravovaná věž. Je to kostel v Nebeské Rybné, také oprava věže. Je to kostel ve Vamberku, kde budou na věži opraveny dvě velké okenní žaluzie."

Peníze z ministerstva kultury pomáhají také s postupnou opravou zámku v Kvasinách, který ve druhé polovině minulého století výrazně zchátral. Dnes už má zámek například novou střechu nebo částečně vyměněná okna.

Zámek Kvasiny

Jen v loňském roce investovala vnučka původního majitele Františka Janečka, Soňa Klímová, do oprav přes 750 tisíc korun: „Zámek opravuji z vlastních našetřených peněz. A tak je to docela náročné. Takže já rok dva šetřím, než se mi podaří získat obnos na opravu třeba jedné části fasády. A když se mi podaří k tomu získat ještě nějakou dotaci, tak to je dar z nebes."

Další velké investice plánuje majitelka zámku i v roce letošním. Opravovat se bude severní fasáda hlavního křídla. Město Rychnov nad Kněžnou na tyto práce přispěje částkou sto tisíc korun a celkový rozpočet přesahuje jeden milion dvě stě tisíc korun.

„Je to fasáda velmi vyžilá. Okna tam vypadávají, je vidět kolem rámů ven. To je skutečně havarijní stav. Takže je nejvyšší čas, aby se to dalo do pořádku. Hlavně se tím pomůže tomu využití zámku uvnitř," říká Soňa Klímová, která na zámku provozuje galerii a koncertní sál.

Spustit audio

Související