Rychlovlakem ze Splitu do Záhřebu za 6 hodin

23. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Oba břehy Neretvy v hercegovském Mostaru už opět spojuje Stari most, zničený za války v 90. letech. Chorvatské dráhy zprovoznily novou linku rychlovlaku. Letošní léto slibuje chorvatským vinařům vynikající úrodu.

V hercegovském Mostaru byl slavnostně otevřen znovu postavený Stari most přes řeku Neretvu. Legendární most byl vybudován v roce 1566, v první polovině 90. let ale padl za oběť válečnému konfliktu mezi místními Chorvaty a muslimy. Jeho obnova, která stála 15 milionů eur, v sobě nese nejen symboliku nového spojení obou břehů Neretvy, ale i naději na lepší komunikaci mezi dosud národnostně rozdělenými obyvateli města.

Chorvatské dráhy modernizují a zprovoznily novou linku rychlovlaku. Ze Splitu do Záhřebu se dostanete vlakem už za šest hodin. Nové dieselové stroje nejen že cestu od moře do hlavního města a zpět výrazně zkrátí, ale také zlevní - chorvatské dráhy se rozhodly snížit cenu zhruba o 10 procent. Jízdenka do 2. třídy bude stát 144 kun a do první třídy 211,50. Provozovatelé nabízejí samozřejmě i slevy pro skupiny.

Letošní léto v Chorvatsku je o něco teplejší než ty předchozí - a velkou úrodu si slibují především vinaři. Hlavně ve vnitrozemí, kde v minulých letech často pršelo, je letos počasí téměř ideální a urodit by se měly velmi kvalitní ročníky. Vinaři ale podle všeho víno ani v případě jeho nadbytku nezlevní, protože se jim v poslední době otevřely zajímavé exportní možnosti.

autoři: lcz , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu