Rychlobruslařky Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová přivezly do Žirče nové okno. Přidáte se?

1. duben 2019

Do Žirče u Dvora Králové nad Labem o víkendu přijely rychlobruslařky Martina Sáblíková a  Nikola Zdráhalová. Do Domova sv. Josefa pro pacienty s roztroušenou sklerózou přivezly zbrusu nové okno - první ze 136 oken, která jsou více než stoletá a je potřeba je vyměnit. 

V jediném lůžkovém zařízení v ČR pro lidi nemocné roztroušenou sklerózou je potřeba vyměnit více než sto let stará okna. V zimě jimi táhne, v létě je na pokojích pacientů nesnesitelné horko.

První nové okno v sobotu 30. dubna přivezly do Žirče zlatá olympionička a držitelka několika světových rekordů Martina Sáblíková a její neméně úspěšná kolegyně Nikola Zdráhalová, rodačka ze Dvora Králové nad Labem. 

Český vynález, tzv. ústní myš, dokáže lidem s roztroušenou sklerózou výrazně zkvalitnit život

Český vynález, tzv. ústní myš, dokáže lidem s roztroušenou sklerózou výrazně zkvalitnit život

Lidé s roztroušenou sklerózou v pokročilém stádiu často mohou hýbat jen hlavou. Jsou tak úplně odkázaní na pomoc ostatních a to i ve věcech, které jsou pro zdravého člověka naprosto samozřejmé. V Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem začali nedávno někteří klienti testovat novou generaci takzvané ústní myši - zařízení, díky kterému jsou nemocní mnohem víc soběstační.

Zahájily tak veřejnou kampaň na výměnu 136 oken, která pocházejí z roku 1906 a jsou v dezolátním stavu. S mikrofonem Českého rozhlasu Hradec Králové se tam vydala redaktorka Romana Pacáková.

V areálu Domova sv. Josefa v Žirči bylo v sobotu odpoledne opravdu rušno. S Martinou Sáblíkovou a Nikolou Zdráhalovou se přišli a přijeli pozdravit lidé zdejší i z daleka. Na krásně upraveném prostranství U Domu sv. Damiána bylo plno.

Sympatické rychlobruslařky symbolicky předaly Domovu sv. Josefa první nové okno, podepsaly se na jeho skleněné tabulky a vyzvaly přítomné, aby se ke kampani každý podle svých možností připojili a podpořili tak péči o lidi s roztroušenou sklerózou.

Už v průběhu setkání si zájemci mohli další okna (nebo jejich části) adoptovat a tak pomoci.

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová zahájily veřejnou kampaň s názvem Adoptujte okno pro Josefa!

Hlavním bodem programu byla uvolněná beseda s Martinou a Nikolou, které ochotně odpověděly na všechny dotazy a pak následovala dražba podepsané Martininy sportovní bundy. Zájem byl tak velký, že se nakonec vydražily bundy dvě a výtěžek dražby vystačil na celé další okno.

Krásnou tečkou za vydařeným odpolednem byla předlouhá autogramiáda. Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová s úsměvem desítky minut podepisovaly fotky, brusle, cokoliv, co kdo měl po ruce, neodmítly žádného zájemce o společné foto a na oplátku si vyslechly mnoho krásných slov, díků a upřímných blahopřání.

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová zahájily veřejnou kampaň s názvem Adoptujte okno pro Josefa!

Každý může darovat okno, nebo jeho část, a přidat se k Martině Sáblíkové a Nikole Zdráhalové. Podpoří tím péči o lidi s roztroušenou sklerózou.

Vše najdete na webu www.darujokno.cz

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.