Ruzyně má roušky připraveny, ale zaměstnancům je nepřidělovala

22. duben 2003

Česká správa letišť (ČSL) má pro své zaměstnance dostatečnou zásobu hygienických roušek na ochranu před nákazou SARS, dosud však žádné nepřidělovala. Uvedla to dnes mluvčí ČSL Anna Kovaříková v reakci na zprávu Lidových novin, že personál ruzyňského letiště dostal roušky.

ČSL podle mluvčí zatím aktivně roušky nedistribuovala, mimo jiné i z toho důvodu, že s cestujícími přicházejí do přímého kontaktu především zaměstnanci leteckých společností a nikoli ČSL. Je však možné, že někteří jiní dopravci taková opatření přijali a personálu, který je v přímém kontaktu s příletovými cestujícími, roušky přidělili. Podle LN je rozdání roušek prvním bezpečnostním opatřením, které bylo v ČR v souvislosti s akutním onemocněním dýchacích cest (SARS) přijato.

Kovaříková zdůraznila, že míra rizika šíření nákazy SARS se na pražském letišti nikterak neliší od jiných evropských letišť, naopak je pravděpodobně ještě nižší, poněvadž z pražského ruzyňského letiště žádná letecká společnost nevypravuje přímé lety do oblastí nejvíce zasažených SARS. Česká správa letišť podle mluvčí přijala veškerá potřebná hygienická opatření jako další letiště v ostatních evropských zemích. Své postupy navíc průběžně koordinuje s hygienikem, nicméně doposud nebyl v Praze na letišti zaznamenán žádný případ, který by signalizoval možnost nákazy SARS, uvedla.

České ministerstvo zahraničí doporučilo minulý týden občanům, aby pečlivě zvažovali nezbytnost svých cest do některých zemí jihovýchodní Asie, ve kterých se onemocnění šíří, a případně je odložili na pozdější termín. V České republice se onemocnění zatím neobjevilo.

Spustit audio