Růže není jen krásná. Prospívá také pleti a uklidňuje mysl

9. leden 2019

Růže je vyhlášená pro své účinky na pleť, Její vůně je nestárnoucí klasika pro parfémy, v aromaterapii se využívá na uklidnění pocuchaných nervů.

Růží existuje přes 8 000 druhů, jedním z nejvzácnějších je růže damascénská neboli bulharská. Obsahuje velké množství silic a vyrábí se z ní ceněný růžový olej.

Pro zajímavost – na výrobu 1 kilogramu pravého růžového oleje musíme nasbírat a zpracovat 3 tuny okvětních plátků. Tomu pak samozřejmě odpovídá i jeho cena.

Růže, odrůda Hamila

Růžový olej má regenerační účinky, proto se přidává do kosmetiky pro zralou a stárnoucí pleť. Ale můžeme ho používat samozřejmě všichni. Povadlou a zašedlou pleť rozzáří, citlivou pokožku posílí a zmírní podráždění. Kromě oleje se z damascénské růže vyrábí také růžová voda.

Čaj z růže má velmi lahodnou chuť, tak si ho dopřejte, i když vás zrovna žádná nemoc netrápí. Růžovými lístky si můžete ozdobit i různé dezerty nebo saláty – jsou samozřejmě jedlé.

Výborná je také koupel – vana plná plátků růží je nejen romantická, ale také blahodárně působí na pokožku a zmírní i různá kožní onemocnění.

Spustit audio

Související