Rusové přijeli s rodinami do luxusních krkonošských hotelů. Oslaví tu tradičně pravoslavné Vánoce

6. leden 2022 08:20

Ruští turisté dorazili do Krkonoš a to hlavně do luxusních hotelů. Důvodem je oslava pravoslavných Vánoc. Podle hoteliérů kvůli současné pandemické situaci jich nepřijelo tolik jako dříve, ale přesto pro ně svátky chystají. Některé hotely proto přizvaly i rusky mluvící personál. 

Čtěte také

Natálie Ivanovna právě míří na snídani v luxusním špindlerovském hotelu. Společně s ostatními plánuje malou oslavou pravoslavných Vánoc. „Odpočíváme a užíváme si prázdniny. Vánoce slavíme 6. ledna večer.

Jezdívá do Krkonoš s rodinou pravidelně, je to pro ně už prý tradice a nedokáže si přestavit, že by Vánoce slavili jinde. „Máme už dospělé děti, které sem s námi také jezdí. Občas přijedou i rodiče.

V hotelu proto stále zůstává vánoční výzdoba, stromečky, dekorace a světla.

Čtěte také

„S respektem k pravoslavným Vánocům necháváme výzdobu, aby se tu hosté cítili hezky, prostě jako v našem vánočním období, vysvětluje manažerka hotelu Jitka Hronešová.

Zároveň ale dodává, že nejspíš kvůli současné epidemické situaci dorazilo podstatně méně Rusů přímo z jejich rodné země. Cizinců s ruskými kořeny je tu teď ovšem hodně. „Je to například ruská národnost, ale už dlouho žijící v České republice nebo i v Německu. Myslím si, že je to hodně ovlivněno epidemickou situací a omezením v cestování. A samozřejmě i obavami, co bude. Cesty z Ruska přeci jen trvají dlouho a musí se naplánovat. A situace v cestování je stále hodně nejistá.

Čtěte také

„Určitě je to kvůli covidu a také kvůli vízum pro ruské občany, je to prostě všechno složitější, doplňuje Natálie.

Rusové mířící do Krkonoš jsou finančně zabezpečeni. Proto pro svůj pobyt volí hlavně luxusní hotely. „Máme tady k dispozici veškeré služby. Saunu, bazén i tenis.

Pro některý personál je ruská klientela kvůli své mateřštině trochu oříškem. „Máme tady ale i věkově starší personál, který ještě ruštinu ve škole měl. A vždy třeba ruce i nohy pomohou při konverzaci.

Většina ruských hostů zůstane ubytována v krkonošských hotelích do konce tohoto týdne.

Spustit audio

Související