Ruská jídla, slovníček ruských pojmů pro personál. V Janských Lázních zní stále častěji ruština

9. říjen 2015

Pokyny v ruštině přímo na chodbách. Právě tak to vypadá v lázních Janské lázně. Do nich totiž v posledních měsících míří stále více ruských klientů. Jde především o matky s postiženými dětmi, které přijíždí kvůli vyhlášené Vojtově metodě.

Fyzioterapeutka Jitka Lerchová nemá s ruštinou problémy, základy si pamatuje ještě ze školy a když potřebuje, zavolá si tlumočnici Svitlanu Hrušovskou.

Svitlana pochází z Ukrajiny a před jedenácti lety začínala v lázních jako manipulantka s prádlem. Nedávno ale povýšila a jako referentka přijímací kanceláře pomáhá tlumočit ruským klientům. Těch do Janských lázní přijíždí stále víc.

Přibylo jich strašně moc. Do konce roku má nastoupit ještě 35 klientů a na leden a únor už máme úplně narváno.Svitlana Hrušovská, Janské Lázně

Pro personál lázní Svitlana Hrušovská připravila slovníček čtyřicítky nejpoužívanějších ruských slov, stará se o nástěnku s pokyny v ruštině a do kuchyně tlumočí požadavky ruských návštěvníků.

Ti tak mají k dispozici speciální menu: „Nejsou zvyklí na knedlík, to v Rusku neexistuje. Spíš jim vyhovují těstoviny, brambory nebo rýže."

Zatímco ještě před rokem tvořili většinu zahraničních návštěvníků lázní Arabové, momentálně jsou to právě Rusové.

Ruská jídla, slovníček ruských pojmů pro personál. V Janských Lázních zní stále častěji ruština

Také proto nabízí kinosál v léčebně Vesna i pásmo ruských pohádek.

Dětská sestra Jaroslava Mertlíková pracuje přímo na patře, které je v současnosti vyhrazené právě ruským dětem a jejich doprovodu.

Podle ní se Rusové chovají slušně, jsou vděční, ale také nároční: „Chtějí co nejvíc procedur, aby mohli s dětmi co nejvíc cvičit. Aby z nich dostali co nejvíc, během té doby, kterou tady stráví."

Pro personál lázní Svitlana Hrušovská připravila slovníček čtyřicítky nejpoužívanějších ruských slov

„Přijela jsem hlavně kvůli metodice cvičení Vojtovy metody. U nás v Rusku máme fyzioterapii, ale jsou to spíše takové obyčejné cviky," říká Jelena Jelovská, která přijela se svou čtyřletou dcerou z Jekatěrinburgu.

Do Janských lázní přijeli podruhé a prý rozhodně ne naposledy.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio