Rušení železničních přejezdů, nová vlaková linka MHD i apel na návštěvníky hor. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Správa železnic pokračuje v rušení některých železničních přejezdů. Do roku 2030 jich zanikne zhruba 400, důvodem je podle státní organizace vyšší bezpečnost drážního i silničního provozu a plynulost dopravy. Ne vždy se ale plány Správy železnic setkávají s pochopením.

„Tenhle přejezd by se měl zrušit. Jsou tu zastavěné oblasti domů, kde bydlí lidé. A všichni budou odříznuti od centra města,“ popisuje situaci v Broumově nezávislý starosta Arnold Vodochodský. Společně stojíme na dohled od místního kláštera. Správa železnic tady chce zrušit dva přejezdy, ten druhý je od nás asi 200 metrů.

Čtěte také

Městská vlaková linka začala jezdit 1. března v Trutnově. Novými šestnácti spoji denně propojuje část Libeč na severním okraji města s trutnovským hlavním nádražím v centru města. Jaké výhody díky vlakové lince získají cestující? Na to jsme se zeptali trutnovského starostu Michala Rosy zvoleného za ODS.

„Významná část našeho města je sevřena v údolí řeky Úpy, kterým vede pouze jedna kapacitní komunikace. Ta se nedá rozšířit, ani objet. A dopolední i odpolední dopravní špičky už jsou docela problematické. Proto jsme hledali řešení. A železnice propojující oba konce Trutnova vede paralelně s touto komunikací.“

Čtěte také

Správa Krkonošského národního parku apeluje na návštěvníky hor, hlavně na lyžaře a skialpinisty, aby se drželi vyznačených tras. Jenže někteří to nerespektují. Co jim za to hrozí a jak horské přírodě škodí? Na to jsme se zeptali mluvčího národního parku Radka Drahného.

„Jde o poměrně malou skupinu lidí, jsou to obecně lyžaři, nemusíme je členit na běžkaře, freerajdisté či skialpinisté. Prostě lidé, kteří v zimním období jezdí místy, kde jezdit nemají. Jen připomenu, že na hřebenech Krkonoš, v těch nejcennějších partiích, máme takzvaná klidová území, kde platí pro turisty v zásadě jedno jediné, ale to nejdůležitější pravidlo, může se tam pohybovat pouze po značených turistických cestách."

autor: baj
Spustit audio

Související