Ruiny bývalé továrny Perla dál hyzdí centrum Doudleb nad Orlicí. Jak dlouho ještě, nikdo netuší...

16. duben 2015

K ruinám bývalé textilní továrny Perla patří pozemek o velikosti více než dvou hektarů. Větší část patří společnosti KM Advance Real Trade, menší pak Global Prosperity. Obě firmy čelí několika exekucím a areál nedávno nabídl soudní exekutor k prodeji. Nikdo si ale netroufá odhadnout, jak dlouho ještě budou polorozpadlé budovy a nevyužité pozemky v centru obce stát.

"Už jsme na soukromém pozemku, který je blokovaný vším možným. Budete mít odvahu projít se mnou těmi dveřmi? Radši ne", říká starosta Doudleb Jiří Kaplan z SNK. Nakonec tedy zůstáváme před areálem, nejen proto, že jde o soukromý pozemek, ale i kvůli bezpečnosti.

Zdivo i střecha se rozpadají

Vydáváme se tedy na příslušný stavební úřad do Kostelce nad Orlicí. Podle jeho vedoucí Lucie Lédrové není snadné se s majiteli na čemkoli domlouvat: "Jsou problémové dvě budovy s minimálně třemi pozemky. S vlastníky jsme několikrát jednali, měli jsme tam i místní šetření. Na některé se dostavili, na ty pozdější už se nedostavují. Komunikace s nimi je velmi složitá, firma mění jednatele, mění se vlastníci..."

Na jednu z budov úřad vystavil povolení k demolici, o kterou majitel požádal. Časem se ale zhoršil i stav dalších staveb, doplňuje starosta Jiří Kaplan: ""To co bylo, jak se říká lepší, tak už zmizelo a zůstaly tady u některých objektů jen obvodové stěny do výšky 12 metrů."

Do druhé budovy má vlastník povinnost zamezit vstup

To už také podle záznamů stavebního úřadu několikrát udělal, ale zloději si cestu vždy vybourali, říká na adresu sociálně slabých rodin ze sousedství pan Josef, který bydlí kousek od továrny: "Oni to probourali. Majitelka to zadělala a oni to probourali znovu. To podřízli, to spadlo a dříví si sebrali a topili celé zimy. Co bylo ze železa, tak přitáhli autocentrálu a uřezali to elektricky a bylo po srandě".

Ruiny bývalé továrny Perla dál hyzdí centrum Doudleb nad Orlicí

Operátorovi na informacích o telefonních číslech se kontakt na většinového vlastníka areálu nepodařilo najít. Pokus o volání na pevnou linku v bydlišti předsedy představenstva byl také marný: "Schránka je plná. Děkujeme vám a těšíme se na příště".

Územní plán počítá na těchto problémových pozemcích s výstavbou, ke které je nutné vypracovat nákladnou studii.

Vedení obce proto uvažuje nad tím, jak územní plán rozvolnit. Nemá ale partnera se kterým by o tom jednalo, protože vlastníci bývalé Perly s úřadem nekomunikují.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio