Ruční výroba sýra je náročná i zábavná. Deváťáci si prošli technologii od A do Z

5. duben 2019 10:02

Na jedno dopoledne se devátá třída Masarykovy základní školy v hradeckých Plotištích proměnila v sýrárnu. Pod vedením a dozorem farmářky Vlasty Kejklíčkové se pak děti naučily ručně vyrobit sýr. Potřebovaly k tomu asi 20 litrů čerstvého mléka, speciální ohřívací nádobu a formičky. 

„Teď jsme si nalili do varné nádoby mléko, které je už tepelně ošetřené, pasterizované," vysvětluje deváťákům z Masarykovy základní školy v Plotištích farmářka Vlasta Kejklíčková.

Vyznáte se v sýrech? Jaké jsou ty nejkvalitnější? Jak je skladovat? Poradí Karel Mareš

Sýrový talíř

Radioporadna - Karel Mareš - Cheesy market - Vyznáte se v sýrech? Jaké jsou ty nejkvalitnější? Jak je správně skladovat? Ochutnáme přímo ve studiu - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

„Budeme dnes vyrábět sýr opravdu od A do Z. Od mléka po sýr, který si sami vyrobíte, naplníte do formiček, potom ho necháme vykapat, osolíte si ho a okořeníte, vakuově zabalíte a dáte mu také etiketu." 

Vlasta Kejklíčková dál žákům vysvětluje: „Teď tam dáme mlékařskou kulturu." 

Ta způsobí, že se mléko postupně srazí a zhoustne. 

Celý proces trvá několik desítek minut

Přípravu sýra vyplňuje farmářka vyprávěním o mléce, chovu skotu i nezbytné hygieně, která mléčnou výrobu provází. Po další zhruba půlhodině opět kontrolujeme nádobu. 
„Teď se nám už mléko srazilo. Na první pohled to stále vypadá jako mléko. Ale podívejte se. Dám do něj nůž a je vidět, jak je to husté."

Přípravu sýra sleduje také ředitelka školy Ilona Hojná.
„Zemědělství je náročný obor. Vidíme, že je to dnes věc také velice odborná. Je tam spousta chemie. Myslím si, že v dnešní době žáci a zejména jejich rodiče přemýšlí například nad volbou povolání. Je to velice důležité, protože zaměřit se dnes směrem, který je trendem, to je jednoduché." 

Velmi pozorně celý proces sledují sestry Bára a Tereza.
„Bylo to hodně zvláštní. Nejdříve jsme tam nalili mléko a potom najednou během asi půl hodiny z něj vznikla nějaká hmota. Je to strašně zvláštní."

Na jedno dopoledne se devátá třída Masarykovy základní školy v hradeckých Plotištích proměnila v sýrárnu

Sýr pomalu houstne a brzy bude hotovo

„Myslím si, že pro volbu budoucího povolání je důležité, aby měly děti představu, co se dá všechno vyrábět. A také ta představa o zemědělství. Protože to není jen dřina a špinavá práce, ale má to vše svůj účel a význam. I z pomyslně v uvozovkách obyčejného mléka, se dá vyrobit něco, co je úžasné, chutné, zdravé a krásné," uzavírá usmívající se farmářka Vlasta Kejklíčková.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související