Ruce, nářadí a horká voda nebo herbicidní prostředky? Města volí různé způsoby likvidace plevelu

18. červen 2021 08:46

Obce a města řeší, jak nejefektivněji likvidovat plevel a zároveň šetřit přírodu. Jenže pracovníků na mechanické vytrhávání je málo a navíc na ně většinou nejsou peníze. Zkouší se proto různé způsoby, od horké páry, kartáčů nebo použití chemických látek. Informace zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

„Likvidujeme plevel," pracovnice Petra právě natáhla rukavice a začíná na vrchlabském náměstí míru čistit pískovcovou dlažbu.

Čtěte také

Přiznává, že vytrhávání plevele je náročná práce.
„Ono to nevypadá, ale dá to pěkně zabrat. Ruce jsou pořádně namáhané. Musíme to vydržet dělat třeba i celý den, když je to nutné."

Jenže právě záhony s okrasnými rostlinami se podle vedoucího vrchlabských technických služeb Jiřího Prokopce musí dělat ručně.
„Mechanické vytrhávání je ekonomicky dost neúnosné, protože lidská síla je nejdražší. Ale bohužel zkrátka trvalkové záhony se musí dělat ručně, na to ještě nikdo nic lepšího nevymyslel."

Na likvidaci plevele vyráží pracovníci technických služeb a najaté firmy zhruba jednou za dva týdny.
„Děláme to horkou vodou nebo potom klasicky Roundup. My k tomu přistupujeme celkem citlivě, takže tyto věci jsou řekněme třetinové, v tom velkém objemu."

Zpět k chemii se vrací například v Jičíně

Podle místostarosty Petra Hamáčka ze Sdružení pro Jičín, šetrné odstraňování plevele nebylo efektivní.
„Zkoušeli jsme cesty, že se to vypalovalo, když tady byl pracovník s plynovou bombou na zádech. Což ovšem opravdu nebylo moc efektivní. Bylo to drahé a nefungovalo to."

Čtěte také

Prý se neosvědčily ani další způsoby likvidace.
„Pak se zkoušelo nasazení stroje, který na bázi plynu ohřívá vodu plevel likviduje párou. To samozřejmě fungovalo lépe, ale je to nesmírně energeticky náročné. A také samotné pořízení onoho stroje je velmi drahé. Takže se udělal nějaký řád, jak postupovat při použití Roundupu. Používá se Roundup bio a jsou stanoveny rajóny, kolikrát a kde se může nasadit."

Zatímco v prvním rajónu, tedy v centru, bude chemické ošetření třikrát do roka, v jiných rajónech to bude prý méněkrát a v pátém pouze jednou.

„Je tam ten problém, že je pochybnost o tom, pokud se to používá ve městě, jestli to má nebo nemá vliv na zdraví lidí. Já si myslím, že ten vliv je velmi omezený," dodává Petr Hamáček.

Každé chemicky ošetřené místo vždy pracovníci technických služeb označí v Jičíně cedulí.

Spustit audio

Související