Rozum má rád upravené cesty, Štěstí usedne na cokoliv. Herci ZŠ Železnická v Jičíně o tom vědí své

25. duben 2023 08:30

Dramatický kroužek Základní školy Železnická v Jičíně uspěl v soutěžní přehlídce Dětská scéna a postoupil do celostátního kola ve Svitavách, které se uskuteční v červnu. Dopomohl kvalitní text, šikovní herci a nezbytné štěstí. Víc se dozvíte v reportáži redaktorky Vlaďky Wildové. 

Před 10 lety vznikl v Základní škole Železnická v Jičíně dramatický kroužek, který se zaměřuje na vlastní tvorbu a inspiraci čerpá z různých literárních předloh. Zatím poslední, osmá inscenace "Rozum a Štěstí" byla krajskou porotou nominována na celostátní přehlídku Dětské scény ve Sitavách.

Představení mohli v závěru minulého týdne vidět i diváci v jičínském K- klubu. S mikrofonem se tam vydala redaktorka Vlaďka Wildová, ještě před zataženou oponou ji přivítali mladí herci.

S myšlenkou založit dětský divadelní soubor přišli v roce 2013 učitelé prvního stupně ZŠ Železnická v Jičíně Richard Koníř a Pavel Horák.

Čtěte také

V divadelním programu k zatím poslední hře Rozum a Štěstí se píše: „Soubor se zaměřuje výhradně na vlastní tvorbu. Jednotlivé inscenace jsou sice inspirovány různými literárními předlohami, ale vždy jsou upraveny tak, aby co nejlépe odpovídaly momentálnímu složení a možnostem mladých divadelníků.“

„Autory všech scénářů a zároveň režiséry inscenací jsou vedoucí souboru. V současné době už má dramatický kroužek za sebou sedm úspěšných inscenací, v nichž se postupně vystřídalo přes 50 dětských divadelníků. Osmou je právě představení Rozum a Štěstí, s nímž se soubor po covidem vynucené dvouleté přestávce opět úspěšně prezentoval na soutěžní přehlídce Dětská scéna přímým postupem do krajského kola v Hradci Králové. Z tohoto kola jej porotci nominovali na celostátní přehlídku dětských divadelních a loutkářských souborů Dětská scéna, která se bude konat v červnu 2023 ve Svitavách.

Čemu dát přednost? Rozumu nebo Štěstí?

Představení jičínského dramatického kroužku bylo motivováno citací od Jana Wericha: „Rozum a Štěstí velmi zřídka se sejdou. Rozum má rád upravené cesty, ukazatele směru, přehledná rozcestí. Štěstí se rádo fláká cestou necestou. A když je unavené, usedne na cokoliv. Třeba na kravinec. Za to Nerozum a Neštěstí - to jsou nerozluční kumpáni.

A tohle motto se prolíná i jičínským představením. Podle pohádky Jana Wericha napsali scénář a režírovali R. Koníř a P. Horák, hudbu složil R. Koníř. Scény a kostýmy s invencí a s šikovnou zkratkou vytvořila jejich kolegyně z jičínské „Čtyřky Nikola Nikolaiová.

V úspěšném představení si s chutí, s rozumem a se štěstím zahráli:
Štěstí: Kája Valentová
Rozum: Prokop Stříbrný
princezna Zasa: Johanka Janoušková
Ludvík: Nikolas Havel
měšťan, lékař, král: Pepa Doskočil
měšťan, trubadůr, zpěvák, biřic: Nicolas Berný
měšťan, kouzelník, biřic: Hordii Piesotskyj
zpěvačka, dvorní dáma, biřic: Anička Pourová, Adélka Vitíková
dvorní dáma, biřic, kat: Bára Skotnicová
písařka, biřic: Helena Horváthová
dvorní dáma: Hana Horváthová, Klára Vrabcová

Spustit audio

Související