Rozšíření provozu na cykloturistické trase ze Zdoňova k hranici s Polskem

21. září 2010

Královéhradecký kraj podporuje v souvislosti s Schengenskou dohodou rozšíření provozu na cykloturistické trase ze Zdoňova k hranici s Polskem, a to pro motorová vozidla. V obci Zdoňov, kde vlastně je přechod pro pěší a turisty do sousedního Polska v Chráněné krajinné oblasti Broumovska, ale rostou obavy ze zhoršení bezpečnosti silničního provozu, a zejména ztráty klidu této rekreační lokality. Zdejší úzká silnice sloužila a tedy slouží dosud místním obyvatelům a chalupářům, ale také jako chodník k procházkám. Nově vybudovaná silnice z polského Mirošova je velkou zkratkou pro polské turisty, kteří míří do Adršpašsko-teplických skal, ale také pro lidi, kteří téměř denně dojíždějí z Polska do Čech za prací.

Ze strany ochrany přírody nejsou námitky proti vlastní rekonstrukci vozovky. Správa chráněné krajinné oblasti ale není ze záměru Královéhradeckého kraje otevřít Zdoňov pro transitní automobilovou dopravu nadšená. Podle nich další místa pro přejezd státní hranice motorovými vozidly v chráněné krajinné oblasti by neměla být uváděná do provozu. Hrozí jí živelné porušení dopravních předpisů a také zákona na ochranu přírody.
Pokud skutečně dojde k realizaci celého záměru, tak budou na změněnou situaci muset reagovat ochránci přírody. Není možné podle nich další zvyšování parkovacích míst, zejména tedy u vstupu do skal. Velký nápor turistů neprospívá také vlastnímu skalnímu městu. Upozorňují nakonec na to i sami turisté. Navíc projekt neodpovídá ani územním plánovacím dokumentům, včetně krajských a taky otázkou, jak se příslušné úřady vypořádají s rostoucí kritikou veřejnosti, z obav z ještě většího zhoršení životního prostředí a také bezpečnosti v dosud klidné lokalitě. Rozhodující slovo budou mít dotčené obce a Královéhradecký kraj. Vše je v jednání.

Spustit audio