Rozpustná káva není káva, to už radši turka, říká autorka Velké knihy o kávě

22. listopad 2018

Jejím snem bylo mít vlastní cukrárnu. S podporou maminky si v roce 2004 otevřela kavárnu a nakonec právě káva v jejím životě převážila. Teď Petra Davies Veselá své znalosti o kávě předává ostatním.

„Když jsem se učila dělat kafe, sama jsem ho v té době vůbec nepila. Postupně jsem se k tomu ale propila,“ přiznává Petra Davies Veselá.

Hned půl roku po otevření kavárny ji známý přihlásil na české mistrovství baristů. „To mě chytlo, v soutěži jsem se naučila spoustu věcí, které mi pomohly. Skončila jsem na třetím místě, tak jsem se do toho pustila znovu a další rok už jsem vyhrála a pokračovala dál. Teď jsem porotkyně a učím další lidi,“ vypráví.

Napsala také Velkou knihu o kávě. „Vychází z mé předchozí knihy, ale přidali jsme tam spoustu věcí, protože za osm let se toho hrozně moc změnilo. Příprava kávy v České republice je úplně jinde než tehdy a mohli jsme knihu posunout někam dál,“ vysvětluje.

Piccolo je nesmysl. Taková káva neexistuje. Proč ji tedy některé podniky nabízí?

Espresso, káva, kávovar, kavárna

V pořadu Návod na etiketu jsme probrali už celou řadu témat týkajících se společenského chování. Jeden z posluchačských dotazů se vrací k druhům kávy, konkrétně se ptá na piccolo.

S fotografem Davidem Židlickým dokonce vyrazili do Panamy na kávové plantáže. Navštívili farmáře, na vlastní oči sledovali, jak se káva zpracovává, a vše využili v knize.

V Čechách byl donedávna synonymem kávy turek. To se podle Petry Davies Veselé hodně mění. „Dostáváme se k tomu, že všichni víme, co je espreso, je dost oblíbená i filtrovaná káva. A když k nám přijde někdo, kdo má rád turka, tak mu doporučíme jako alternativu french press,“ reaguje Petra Davies Veselá.

A jaký je její pohled na rozpustnou kávu? „Myslím, že to není káva. Pro přípravu se používají nekvalitní produkty. Pro mě to prostě není kafe, už i turek je lepší,“ odpovídá.

Z Velké knihy o kávě Petry Davies Veselé
Spustit audio

Související