Rožnovský umělecký kovář Václav Kitzberger vytvořil unikátní kovový betlém. Je inspirovaný Valašskem

15. prosinec 2020

V Galerii Konírna na zámku v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji vystavuje svá díla letos osmdesátiletý mistr černého řemesla Václav Kitzberger. Do města přivezl i Betlém, který postupně tvoří už patnáct let. Je ukázkou precisního detailního zpracování, vyznáním lásky k regionu Valašska a také úcty k tradičním, často už zapomenutým řemeslům.

Václav Kitzberger se narodil v Praze, ale od roku 1950 žije v Rožnově pod Radhoštěm, kde má svoji kovárnu. V Ostravě se vyučil štukatérem fasád, ve Znojmě hrnčířem-keramikem, ve Vítkovických železárnách v Ostravě potrubářem-svářečem. Za svůj život pracoval jako havíř, montér a také učitel svařování. K profesi uměleckého kováře se dostal až ve svých dvaačtyřiceti letech a splnil si tak svůj velký sen. A zúročil při tom všechny své původní profese.

Vlastní dílnu si Václav Kitzberger otevřel v roce 1987 v Rožnově pod Radhoštěm, kde léta spolupracoval s tamním Valašským muzeem v přírodě. Vyráběl či restauroval brány, mříže a podobně. Zařadil se mezi pravidelné účastníky mezinárodních setkávání uměleckých kovářů na středověkém hradě Helfštýně. Má za sebou několik samostatných výstav. V jeho kovaných dílech je zřejmá láska k motorismu i obrovský smysl pro humor a nadsázku.

Výstava v Galerii Konírna

V Galerii Konírna na zámku v Lipníku nad Bečvou, která dává často prostor prezentaci kovářského a jiných příbuzných řemesel, je instalována výstava, která je poctou tvorby Václava Kitzbergera a také připomínkou jeho letošních osmdesátin.

Výstava je poctou tvorby Václava Kitzbergera a zároveň připomínkou jeho letošních osmdesátin

Seznámíte se na ní s postavami čarodějnic, čertů, kovanými automobily a také s velkým betlémem, na kterém autor na zakázku pracuje už patnáct let. Kromě salaše a svaté rodiny v něm objevíte řadu postav připomínajících tradiční řemesla, z nichž většina se váže k regionu Valašska.

autor: Jana Zemková
Spustit audio