Rozhodnutí stát se pěstounem chce čas. Musíte k němu dozrát ve své mysli, říká Zdeňka Vodná Bímová

13. září 2022

Radioporadna o pěstounství. Kdo se může stát pěstounem, o jak náročný proces se jedná, co je nejtěžší, kolik dětí si může rodina vzít do péče? A dá se na pěstounské péči zbohatnout?

Našimi hosty ve studiu jsou Mgr. Václav Mackerle z z krajského oddělení sociálněprávní ochrany dětí a pěstounka Mgr. Zdeňka Vodná Bímová, která přišla i s jedním mladíkem.

Pěstounství není byznys, na kterém by člověk mohl zbohatnout. Jde o 24 hodinovou péči o dítě 7 dní v týdnu a 365 dní v roce.
Mgr. Václav Mackerle, krajské oddělení sociálněprávní ochrany dětí

Kolik dětí máte doma paní Bímová?
Ládíka máme v pěstounské péči, je mu 6 let. Máme ho pátým rokem. Když mu bylo devět měsíců, tak jsme se s ním začali seznamovat. Jezdili jsme k přechodné pěstounce. Institut přechodného pěstouna je tu proto, aby děti měly nějakou přechodnou dobu a nemusely zůstávat někde v ústavu. S jeho přechodnou pěstounkou jsme stále v kontaktu. Jak ona říká, vždy dítě takzvaně vyňuňá a pak ho předává ve výborné kondici. Tedy Ládíka nám předala v jeho jednom roce. A kromě něj máme doma ještě dvě biologické děti, které jsou nyní ve věku 10 a 15 let.

Čtěte také

Ládíku, to máš rád sport, je to tak?
Ano, chodím na tenis.

Při té příležitosti bych ráda řekla, jak se to zase někdy s tím pěstounským dítětem perfektně vydaří. Protože oba naši biologičtí synové nejsou nesportovci. Manžel se tedy v Ládíkovi úplně našel, protože on je nadšený sportovec a půjde s ním do každého sportu. Na kluziště na hokej, na tenis, hrát fotbal, cokoliv. Manžel je nadšený, ale doufám, že hlavně Ládík, doplňuje Zdeňka Vodná Bímová.

Je to myslím dlouhodobý proces, než se člověk stane pěstounem. Kolik let uplynulo od vašeho rozhodnutí než se k vám Ládík dostal?
Nerada bych kohokoliv vystrašila, protože už jen ono rozhodnutí někdy ve vás zraje hodně dlouho. Konkrétně v našem případě to bylo téměř 10 let. Ten samotný proces přípravy potom také chvíli trvá. Ale nechci, aby se toho případní zájemci o pěstounství báli. Ovšem není to tak, že něco zaslechnete v rádiu, hned se rozhodnete a půjdete si to vyřizovat. Musíte k tomu sami dozrát ve své mysli. Zjistit, jaké mám představy a vyhledávat si potřebné informace.

Čtěte také

Pane Mackerle, kolik je takových pěstounských rodin v Královéhradeckém kraji?
Jsem rád, že tu zaznělo, že to rozhodnutí musí uzrát. Protože ono to nějakou dobu trvá. Když žadatelé nad tím začnou přemýšlet, tak se skutečně bavíme o letech. Ten proces samotný už potom netrvá tak dlouho. Myslím, že se nám většinou daří od prvotního podání žádosti do roka vše vyřídit. Včetně příprav, včetně psychologického posouzení a dalších věcí.

Svěření dítěte do pěstounské péče potom samozřejmě trvá podle toho, jaká je představa pěstouna a v podstatě jaké děti jsou aktuálně v evidenci. To spolu vždy souvisí. A těch pěstounských rodin obecně je v našem Královéhradeckém kraji něco kolem 500.

A kolik byste potřebovali?
Potřebovali bychom jich čím dál, protože máme v evidenci zhruba asi 300 volných dětí.

Čtěte také

Což tedy asi dokazuje, že pěstounství nebude dobrým byznysem, jak se bohužel často v diskuzích objevuje.
To rozhodně není byznys. Byť samozřejmě v současné době došlo novelou zákona o sociálněprávní ochraně dětí od nového roku k navýšení pěstounských odměn, což velmi kvitujeme. Určitě je dobré, že se ta částka navázala na minimální mzdu, tedy bude se průběžně valorizovat. Na druhou stranu to ale rozhodně není byznys, na kterém by člověk mohl zbohatnout. Je třeba si uvědomit, že se jedná o 24 hodinovou péči 7 dní v týdnu a 360 dní v roce.

Ale chci k tomu říct, že kdo by projevil zájem nebo o pěstounství začal uvažovat, aby se nebál, že na to bude sám. Pokud se stanete pěstounem, tak musíte uzavřít dohodu s tzv. doprovodnou organizací, kterou si můžete sami vybrat. Ta je od toho, aby vám kryla takzvaně záda pomáhala s čímkoliv, co potřebujete.

Takže my třeba už pátým rokem, od doby, co k nám přišel Ládík, spolupracujeme s doprovodnou organizací Diamant v Jaroměři. Spolupracují s námi čtyři opravdu úplně perfektní a zkušené paní, které nám jsou kdykoliv k dispozici. Ať se to týká nás pěstounů, kdy řešíme nějaké nejasnosti nebo cokoliv s tím pěstounským dítěte, dodává Zdeňka Vodná Bímová.

Celou pěstounskou radioporadnu a také informace o takzvaném Týdnu pěstounství si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související