Rozhledna u Vysoké nad Labem, kterou poškodil hnízdící strakapoud, by se měla v létě zase otevřít

8. květen 2022 07:43

Na rozhlednu Milíř u Vysoké nad Labem by se měli o prázdninách vrátit návštěvníci. Strakapoud, který poškodil nosné sloupy a postaral se o předčasný konec loňské sezóny, by už neměl být rizikem. Napravit několikatýdenní podzimní činnost jednoho páru strakapoudů ale nebylo úplně jednoduché. 

„Doufám, že se pomalu a drkotavě blížíme ke konečnému cíli,“ nezávislý starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák popisuje docela výstižně tempo postupu oprav rozhledny Milíř.

Čtěte také

Obec chtěla původně následky hnízdění strakapouda, který se usadil v nosných sloupech, odstranit rychle, jenže to nevyšlo. „Spolu s projektantem jsme nakonec řešení našli. Jenže jeho realizace, to znamená výměna prostředních částí stojící rozhledny, je technicky poměrně těžká věc. A žádné firmě se tak do toho příliš nechtělo. Respektive vůbec.

Problémem byly hlavně samotné dřevěné sloupy, které nikdo nedokázal zajistit v požadované kvalitě. A tak musela obec shánět jinde.

„Sloupy nám dělají v Rakousku a přivezou je 9. června. A ten den také nastoupí firma, kterou vybereme ve výběrovém řízení. Minimálně jednu přihlášku máme avizovanou, říká Jiří Horák s tím, že do prázdnin by měla být rozhledna otevřená.

Za sloupy zaplatila obec přes 10 tisíc Eur, další možná až statisíce korun bude stát možná samotná výměna. „Není to silnice, která má určitou šířku a délku, zfrézuje se a potáhne asfalt. Tam se přesně ví, co dělat. Tady se to neví, protože jde o unikátní věc.

Vzhledem k tomu, že radnice dávala všechny peníze ze vstupného stranou na případné opravy, má na výměnu sloupů dost peněz.

Čtěte také

Strakapouda, který způsobil statisícové škody, se ale nepodařilo vyhnat úplně, popisuje správce rozhledny Milan Danihelka. „Strakapoud tam stále je. Udělali jsme ochranné pletivo, ale on se přes něj dostal, prokloval ho, takže se k nám vrátil.

Teď by nové sloupy měly být ošetřené tak, aby už ke škodám nedocházelo, věří Milan Danihelka. Likvidovat strakapouda obec nechce, i proto, že jde o ptáka užitečného.

„Jde především o hmyzožravé ptáky, kteří hubí listožravý a podkorní hmyz. Například kůrovce nebo housenky motýlů obalečů i bekyní, říká mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová s tím, že lesníci se snaží strakapoudům nebo datlům naopak vycházet vstříc.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související