Rozhledna s obřadním místem a chytrou toaletou. V Mutěnicích mysleli na všechno

22. únor 2021

Krajina v okolí Mutěnic na jižní Moravě je, jak se zpívá ve známé písničce, krásná zem, osázená vinohradem. A z nově vybudované rozhledny Vyšicko si výletníci mohou užít její půvab naplno i z ptačí perspektivy. Není divu, že na tomto místě chtějí lidé spojit i své životní cesty ve společné. A myšleno je tu i na potřeby veskrze základní.

Myšlenky na vybudování rozhledny nad Mutěnicemi sahají až do roku 2008. Zastupitelé obce vybírali ze tří variant. Nakonec zvítězil návrh Jaroslava Kratochvíli z Ratíškovic. Samotná výstavba byla ale několikrát odložena. Stavět se začalo až v roce 2017 a 28. dubna 2018 byla dvanáct metrů vysoká rozhledna slavnostně otevřena.

Na vyhlídkovou plošinu ve výšce devíti metrů vede 46 pohodlných dřevěných schodů. Trojúhelníkový půdorys rozhledny odkazuje na triangulační bod, který byl umístěný právě na tomto místě. Svým mírně zkoseným tvarem pak věž připomíná list vinné révy. Citlivou kombinací dřeva a oceli vznikla impozantní bytelná rozhledna, která krásně zapadá do zdejší krajiny.

Rozhled do všech stran

Díky svému umístění na nejvyšším kopci v okolí, kterým je vrchol Vyšicko ve výšce 266 metrů nad mořem, je z rozhledny vidět do všech světových stran a do velké dálky. Rozhledu nebrání žádné stromy ani stavby. Jen severní výhled je lehce omezený kvůli zkosenému cípu střechy samotné rozhledny. Stačí ale sestoupit o pár schodů níž z vyhlídkové plošiny a i tímto směrem se pohled otevře naplno. V dáli je možné spatřit Pálavu, Buchlovské vrchy, hrad Buchlov, Bílé Karpaty, Babí lom u Strážovic a v blízkosti samozřejmě také Mutěnice a jejich okolí s vinnými sklípky a lány vinohradů.

Trojúhelníkový půdorys rozhledny odkazuje na triangulační bod, který byl umístěný právě na tomto místě

Rozhledna je přitom cílem nejen výletníků a milovníků vína, ale také snoubenců. Při úpravách okolí rozhledny tak bylo myšleno i na ty, kteří chtějí svoji lásku zpečetit právě na tomto nádherném místě. Vznikl dřevěný oblouk s několika lavicemi a první "ano" na sebe nenechalo dlouho čekat.

K dispozici je i chytrá toaleta

Při vzniku rozhledny bylo myšleno i na základní potřeby. U vyhlídkové věže tak stojí toaleta. Otevírá se platební kartou nebo chytrým telefonem a mobilní telefon umí i nabít. Na střeše má solární panel. Přírodu tedy šetří hned dvakrát, protože kromě přírodního zdroje energie si výletníci mají kam odskočit a neničí či neznečišťují okolní vinohrady. Aby byla toaleta co nejméně nápadná, je po celém svém obvodu oblepená fototapetami zelených vinohradů.

Během stavby rozhledny se myslelo i na základní potřeby. V blízkosti proto stojí toaleta na solární energii

Během stavby se myslelo také na cyklisty. K dispozici jsou elegantní stojany s ocelovými oky, kterými lze provléknout zámek a kolo zajistit. Rozhledna Vyšicko je velmi dobře dostupná z několika stran, po cestách mezi sklípky a vinohrady. Z Mutěnic k ní vede zelená turistická trasa. Díky svému umístění je vyhledávaným cílem návštěvníků, kteří se pak mohou vydat za některým z místních vinařů ochutnat tekuté dary přírody.

Spustit audio