Rozhledna Eliška u Trutnova symbolizuje blízkost královského města i pohnutou sudetskou historii

30. červenec 2018
Česko – země neznámá

V Trutnově, v místní části Babí, v areálu dělostřelecké tvrze Stachelberg shlíží od roku 2014 do členitého okolí rozhledna jménem Eliška. Do vínku dostala jméno české a polské královny Elišky Rejčky. Z vyhlídkové plošiny jsou vidět nejen Orlické a Jestřebí hory a část Krkonoš, ale také mohutné prvorepublikové opevnění.

 

Na královnu Elišku, manželku Václava II. a později Rudolfa Habsburského, která dvakrát ovdověla, bylo štědře pamatováno v odkazech. Jako zástavu obdržela pět českých měst (Hradec Králové, Chrudim, Jaroměř, Poličku a Vysoké Mýto) a mezi její věnná města se zařadil i Trutnov.

Královnu připomíná kousek od rozhledny její dřevěná socha v životní velikosti, která byla v roce 2015 vyřezána z dubového kmene. Symbolicky stojí na pomezí české a polské země a u nohou má dva erby: jeden s českým lvem, druhý s polskou orlicí. Svůj pohled upírá do Libavského sedla, zvaného také Královské. Odděluje totiž země české od Polska. Iniciátorem umístění sochy mladého řezbáře Martina Kučery z Nového Bydžova byl spolek Stachelberg.

„Všechny rozhledny mají slabé místo a tím je špatný výhled při nepříznivém počasí. Pak i drobná zajímavost spojená s rozhlednou návštěvníky upoutá a poskytne jim náhradní zážitek," vysvětluje Tomáš Eichler ze spolku Stachelberg a připomíná, že je to další prvek propojující místní lidi s regionem, který má v sobě stále něco z pohnuté, uměle přerušené sudetské historie.

Rozhledna může připomínat i vojenskou pozorovatelnu

Rozhledna Eliška stojí v nadmořské výšce 632 metrů, je vysoká 24,5 metru a tvoří ji dřevěná konstrukce s ocelovými prvky. Po kovovém točitém schodišti se 125 stupni se dostanete na dvě vyhlídky. První na vás čeká v necelých deseti metrech, druhá ve výšce 20,5 metru. Vzhledem k umístění rozhledny v areálu dělostřelecké pevnosti Stachelberg vám může tak trochu připomínat elegantní vojenskou pozorovatelnu.

Vyhlídková plošina je zastřešená, a tak si návštěvníci mohou užívat výhledy i při deštivém počasí. Kvůli místním klimatickým podmínkám není ale věž přístupná celoročně. Na Babí prý fouká 305 dní v roce, v těch zbývajících jsou tam sněhové bouře.

Z rozhledny Elišky uvidíte Libavské sedlo neboli zemskou bránu, která spojuje Slezsko s českým vnitrozemím, malebné Krkonošské podhůří s Rýchorami, Vraní, Jestřebí a Orlické hory, polskou Hejšovinu i vrchol Bor, jehož větší část leží v Polsku, směrem na západ pak pohledem najdete vrch Zvičinu. Z výšky je také dobře patrná linie pohraničního opevnění, pohledu dolů dominuje areál pevnosti Stachelberg z roku 1938.

Eliška stojí mezi Trutnovem a Žacléřem nad vsí Babí. Autem je dostupná po silnici z Trutnova ve směru na Žacléř. Po projetí Babí vystoupáte na Stachelberg, kde je parkoviště, a po lesní asfaltové cestě dojdete k cíli. Využít můžete i autobusovou linku Trutnov – Žacléř přes Babí. K areálu vede značená trasa naučné stezky Opevněné Trutnovsko.

Rozhledna je volně přístupná od 1. dubna do 30. listopadu.

 

autor: VaW
Spustit audio