Rozhledna Božka v Přáslavicích stojí v místním sportovním areálu. Nabízí nečekané výhledy

26. říjen 2022

Jmenuje se Božka. Měří přes dvacet metrů a má krásně výraznou červeno-žlutou barvu. Je dobře vidět ze všech stran a na jaře 2022 prošla rekonstrukcí. Řeč je o chloubě Přáslavic u Olomouce – o rozhledně, která od roku 2009 stojí u místního fotbalového hřiště. Za dobrého počasí je z ní vidět až do Jeseníků.

Pohled z jejího vrcholu na okolní obce čeká pravděpodobně každý, ale panorama Oderských a Hostýnských vrchů, případně jesenické vrcholy, většinu výletníků překvapí. „Já osobně mám ale stejně nejraději nedaleký Svatý Kopeček a baziliku Navštívení Panny Marie,“ přiznává starostka Přáslavic Jitka Ivanová.

Božka stojí ve sportovním areálu, nedaleko tamního sídliště. Jméno získala po matce bývalého starosty obce. Je nepřehlédnutelná, její výraznou fasádu zaznamená každý už z velké dálky. Tři roky trvala příprava stavby, za půl roku pak bylo hotovo. První návštěvníci zdolali přes devadesát schodů na její vyhlídkovou plošinu v roce 2009.

Při stoupání nejprve minete šatny fotbalistů a jejich klubovnu, následně velkou nástěnku s barevnými fotografiemi z průběhu budování rozhledny. Zhruba v polovině se dostanete ven a kráčíte pak po širokých kovových schodech, často za silného větru. Ten taky může za nedávné opravy, které bylo nutné provést. „Narušil izolaci vrchního patra,“ upřesňuje starostka a dodává, že potřebná byla i údržba zábradlí.

Starostka Přáslavic Jitka Ivanová a správce rozhledny Oldřich Lízal

Nahoře na rozhledně turisté ocení barevné panoramatické snímky rozmístěné pod stříškou, které popisují blízké i vzdálené okolí, a masivní dalekohled, který je k dispozici zdarma. Nad hlavou budou mít obrovský barevný kompas, díky kterému se nejen skvěle zorientují, ale dozvědí se také, jak daleko je z Přáslavic třeba na Lysou horu nebo na Sněžku.

„Lidé k nám přijíždějí ze všech koutů republiky, někdy to bývají dokonce i celé zájezdy,“ těší správce rozhledny Oldřicha Lízala. A starostka Přáslavic Jitka Ivanová podotýká, že i malé obce u nás rozhodně mají co nabídnout.

Spustit audio