Rozdíl mezi viděním zvířat a lidí. Obrázek, jak pes stojí a čeká na semaforu na zelenou, je nesmysl

26. září 2022

Oční vady a oční onemocnění u zvířat, to je téma dnešní radioporadny. Jak vidí psi ve srovnání s lidmi? Člověk vidí nějaký objekt celkem jasně na vzdálenost zhruba 23 metrů. A pes to stejné vnímá podobně zhruba ze vzdálenosti pouhých šesti metrů.

Zvěrolékař MVDr. Jiří Beránek hovoří v naší radioporadně na téma: oční choroby u zvířat.

Jiří Beránek

Je velký rozdíl mezi viděním psa a člověka?
Ten rozdíl je nejen v ostrosti, ale také v barvě vidění. Protože všichni máme na sítnici, což je oční pozadí, kam paprsek dopadá, tyčinky a čípky, což jsou buňky, které odpovídají za vidění barevné a také za registrování pohybu. A my lidé máme tzv. trichromatické vidění, kde jsou tři základní barvy spektra, tedy modrá, zelená a červená. A všechny ostatní barvy se z toho odvíjejí.

Uložení očí odpovídá tomu, jestli jde o predátora nebo naopak zvíře lovené. Tak má buď oči posazené víc dopředu nebo do stran.
MVDr. Jiří Beránek, specialista na oční onemocnění u zvířat

Kdežto psi, kočky, koně a celá řada dalších zvířat mají pouze bichromatické vidění, takže mají jen dvě základní barvy. Například psi nevidí zelenou, místo ní mají škálu šedé. Koně a skot zase nevidí červenou, místo které mají šedou. Takže obrázek, jak pes stojí a čeká na semaforu na zelenou, je nesmysl, protože on zelenou barvu nepozná.

Čtěte také

Ale pes třeba nevidí tak ostře jako my, ale vidí zcela jistě určité obrysy. A když mu ještě fouká příhodný vítr, tak mnohem lépe než my cítí. Takže spolupráce smyslů u nich funguje podstatně lépe než u nás. Pes nevidí tak perfektně ostře a dobře barevně, ale své okolí vnímá a vidí, je to pro něj objekt zájmu.

Stejně tak, když se budete koukat na koridu, a toreador tam mává červenou muletou, tak tomu býkovi je ta červená úplně jedno, protože on tu barvu nerozezná. A oproti tomu třeba ptáci mají dokonce čtyři základní barvy. Oni ještě navíc oproti nám lidem vidí UV záření. Takže mají spektrum ještě hodně pestřejší a mají kvalitnější zrakovou funkci, než máme my.

Je pravda, že kočky vidí líp než psi, hlavně v noci? Nebo to je mýtus?
Ano, kočky mají takovou oblast na očním pozadí, kde je víc kumulována část buněk, která odpovídá za vidění za šera. Takže kočky mají podstatně lepší vidění právě za šera. Se vzdáleností tam moc velký rozdíl není, ale jejich prioritou je sledování v noci a za šera.

Jestli chcete poznat, zda váš domácí mazlíček hůře vidí, vezměte ho někam, kde to nezná. Doma má vše tak dobře našlapané, že to nepoznáte.
MVDr. Jiří Beránek, specialista na oční onemocnění u zvířat

Stejně tak tomu odpovídá třeba i uložení očí u zvířat. Podle toho, jestli jde o predátora nebo naopak zvíře lovené, tak má buď oči posazené víc dopředu nebo do stran. Tomu odpovídá, na co je zvíře primárně specializováno.

Věk u nás lidí často způsobuje, že si musíme v určité chvíli pořídit brýle. Platí to také u zvířat?
Je to naprosto stejné. Tím, jak se prodlužuje život zvířecí populace, tak se také objevují stále více problémy související s věkem. Stárnutí oční čočky se u nich objevuje úplně přesně stejným způsobem někde okolo osmého až desátého roku života. Čočka jim začíná hůře a pomaleji zaostřovat.

Čtěte také

Zvířata ale mají dobrý čich i sluch. Takže my na nich často poznáme, že začínají hůře vidět.
Máte pravdu. K nám přicházejí většinou majitelé zvířat s trošku pokročilejším stavem a většinou si toho všimnou, když se svým psem nebo s nějakým jiným mazlíčkem jdou někam do cizího prostředí, kde to ten pes nezná. Je tam tmavá chodba, schody dolů. To je první signál, že pes není schopen odhadnout perfektně hranu a hloubku schodu ve 3D vidění.

To by nás mělo upozornit, že pes hůře vidí. Doma má pes vše tak dobře našlapané a zmapované, že tam to asi nepoznáte. Vezměte ho někam, kde to nezná.

Celou zvěrolékařskou radioporadnu s MVDr. Jiřím Beránkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související