Rozčilení farmáři narušili seminář Vlčích hlídek. Žádají regulaci populace vlků na Broumovsku

20. září 2017

Ostré výměny názorů a nadávky, to vše za dohledu policie. Kurz Hnutí Duha na Broumovsku se stal terčem protestu téměř stovky chovatelů a farmářů, ti přišli upozornit na škody způsobené vlky. Cílem semináře Vlčích hlídek je vyškolit dobrovolníky pro pozorování velkých šelem ve volné přírodě. K velmi ostré výměně názorů došlo v jednom z hotelů nedaleko Police nad Metují na Broumovsku.

Ostrá slova, výhrůžky, nadávky. To vše kvůli vlkům, kteří se na Broumovsko vrátili po 250 letech a v poslední době napadli a zabili stovky hospodářských zvířat.

„Jehňata, ovce, sto kusů. A teď naposledy tele, jalovice," vypočítává Karel Krecbach škody, které mu šelmy napáchaly v okolí Adršpachu.

Podle něj vlci na Broumovsko nepatří, stávající smečka prý navíc úplně ztratila plachost: „Není řešení s nima."


Podobné názory má také Jan Šefc, který hospodaří na zhruba třech stovkách hektarů v Lachově nedaleko Teplic nad Metují. Svá zvířata chrání i tak, že autem pastviny ve dne i v noci objíždí, aby vlky zaplašil.

Nelíbí se mu, že dobrovolníci proškolení Hnutím Duha mají šelmy v terénu nejen monitorovat, ale také chránit. „Že někdo doloží, že támhle nějaký Franta Vomáčka ublížil vlkovi, tak za to Hnutí Duha vyplatí odměnu sto tisíc korun. A hlavně proti tomu my tady dnes protestujeme."

Téměř stovka rozčilených farmářů narušila seminář Vlčích hlídek. Žádají regulaci populace vlků na Broumovsku

Podle Miroslava Kutala z Hnutí Duha je ale úkolem Vlčích hlídek pomáhat soužití velkých šelem v krajině, zaznamenávat jejich stopy nebo data z fotopastí. „Tahle data pak vyhodnocujeme, abychom pak mohli poskytnout chovatelům nějaké reálné informace, kolik vlků se tu třeba pohybuje. Aby nedocházelo k tomu, že se tu něco vymklo kontrole."

Ochranářům se ale farmáře ani během téměř dvouhodinové výměny názorů přesvědčit nepodařilo, místní trvají na tom, že počty vlků na Broumovsku je potřeba regulovat.

Někteří lidé mají navíc strach

„Ten strach je prostě v lidech zakořeněn od přírody odedávna. A v dnešní době po nás chtějí, abychom se s tím smířili a abychom byli ještě šťastní. To je prostě proti lidské přirozenosti," říká nezávislý starosta obce Vernéřovice Tomáš Havrlant.

Vlci se prý běžně pohybují v zástavbě, on sám viděl šelmy na vlastní oči pětkrát. Podle některých farmářů jich na Broumovsku může být v současné době i jedenáct, ochranáři přesná čísla nemají.

autor: baj
Spustit audio