Rotátorová manžeta zní jako pojem z krejčovského salonu. Jde ale o systém šlach v ramenním kloubu

30. květen 2023

Nejen na mužské jdou léta, ale i na dámy, takže nás občas sem tam něco píchne. Naším hostem je MUDr. Pavel Holeka z Centra jednodenní chirurgie Hvězda v Hradci Králové a také z traumatologického oddělení Nemocnice v Chrudimi. Jako téma jsme dnes vybrali bolesti a operace ramene. 

Čtěte také

Nedávno jsme se bavili o koleni a říkali jsme, že to je nejsložitější kloub v našem těle. O rameni se zase říká, že to je nejpohyblivější kloub lidského těla. Ovšem my budeme probírat situace, kdy je ona pohyblivost snížená a nastal nějaký problém.

Mohli bychom nejdříve vysvětlit pojem Rotátorová manžeta. Zní to technicky, trochu jako z krejčovského salonu, ale asi to je při našem tématu důležité.
Máte pravdu. Rotátorová manžeta je systém čtyř šlach v ramenním kloubu, které mají za úkol hýbat ramenem do všech stran. Správně jste zmínila, že ramenní kloub je ten nejpohyblivější v těle, což je v podstatě i do určité míry často zdrojem těch úrazů, poranění právě Rotátorové manžety nebo kloubního pouzdra.

Pokud je už nějaký problém v pohybu a těžko se zvedá ruka, co bývá nejčastější příčinou?

Čtěte také

U ramenního kloubu to bývá často rozvinutý impingement syndrom, což je takový ten úžinový syndrom, který právě nasedá na i historicky daný úraz. Ramenní kloub se chová specificky v tom směru, že pacient často přichází s omezením hybnosti, s bolestmi, nejčastěji nočními.

To souvisí s tím, že ona Rotátorová manžeta, která je v takovém intervalu uvnitř ramene a upíná se na pažní kost, jednotlivé části jsou každá trochu jinde, tak pokud jsou tam srůsty, tak pacient přichází už s omezenou hybností, ale úraz mohl mít třeba už před léty.

Jak se vyšetřuje rameno, jaké jsou potom možnosti léčby a jakou roli hraje rehabilitace? To vše si můžete poslechnout v naší radioporadně s MUDr. Pavlem Holekou.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související