Rosení oken není vždy špatné znamení. Víte, kdy byste měli problém začít řešit?

18. únor 2021

Rosení oken nemusí vždy znamenat problém. Pokud k němu dochází vně oken, je to dokonce správně. „Okna zamezují prostupu tepla mimo budovu, a proto se vně rosí. U dobře zabudovaných kvalitních oken je to jev velice častý. Vnější část okna chladne a sráží se na ní vnější vlhkost,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Se srážením vnější vlhkosti bohužel souvisí nutnost okna častěji čistit. „Na trhu jsou ale již okna se speciální úpravou, která tomu zabraňuje. Na druhou stranu, tento jev se bude vyskytovat v chladnějších obdobích, nebo při vysoké vlhkosti vzduchu a při předpokladu, že bude hodně kondenzovat na chladném povrchu. Třeba jako na autě,“ dodává Tomáš Sysel.

Nová okna se také rosí mezi skly. Čím to je?

„Pokud se okno rosí mezi skly, je do jeden z důvodů, proč ho reklamovat. Izolační vrstva mezi skly – ať dvěma nebo třemi není kvalitně provedená. Při reklamaci většinou přijede prodejce, přiveze nové sklo a během několika minut ho vymění. Když je práce dobře provedena, okno může další léta dobře fungovat,“ říká Sysel.

Pokud se nám ale okna rosí uvnitř místnosti, například v koupelně nebo kuchyni, není to důvod k reklamaci. Většinou si za problém totiž můžeme sami – špatně topíme nebo větráme. Špatně zabudované okno pak poznají pracovníci kvalifikované, certifikované firmy.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio