Romům v Praze 3 má pomoci s řešením životních situací poradkyně

12. únor 2022

Praha 3 zřídila samostatnou pozici romské poradkyně, která má pomoci Romům řešit různé životní situace. Romové jsou v této městské části nejpočetnější menšinou.

Podle místostarosty Ondřeje Ruta (Zelení) se Romové stále potýkají s diskriminací při shánění bydlení, zaměstnání i ve vzdělávání.

"Romská komunita drží při sobě, obtížně své problémy komunikuje navenek a zpravidla nežádá o pomoc. V důsledku toho její problémy vlastně moc neznáme," řekl Rut.

Poradkyní, která má pomoci Romům například při shánění bydlení a zaměstnání, jednání na úřadech, vyřizování sociálních dávek či při zápisech dětí do škol, se stala Veronika Polášková. Pochází z Ústí nad Labem, kde v minulosti pracovala s romskými klienty na orgánu sociálně-právní ochrany dětí, poté u probační a mediační služby.

Od svého nástupu do funkce podle svých slov řešila s klienty především oddlužení v rámci milostivého léta či problémy spojené se zvyšujícími se cenami energií. Zájemci, kteří by potřebovali pomoc, za ní mohou přijít v pondělí a středu do budovy úřadu Prahy 3 v Seifertově ulici nebo ji mohou kontaktovat mailem na polaskova.veronika@praha3.cz.

Zřízení pozice romské poradkyně je součástí projektu, na který radnice získala podporu z tzv. norských fondů. V rámci projektu se chystá na konci září také dvoudenní kulturní program či akce na připomínku romského holokaustu. Připraveny budou i vzdělávací workshopy pro romskou menšinu.

zdroj: ČTK
Spustit audio