"Rodina Odvedle" - když jídlo spojuje

31. říjen 2014
Zaostřeno na cizince

Jak se seznámit s cizinci? Nebo jinak, jak se seznámit s Čechy? Tisíc sto třicet dvě rodiny na tuto otázku odpovídají: umožnilo nám to u oběda sdružení Slovo 21. To zajišťuje setkávání českých a migrantských rodin na neformálních obědech, které si rodiny navzájem uvařily.

Země původu rodin, které se projektu účastní, se podle statistik převážně shodují se strukturou zemí, odkud pocházejí čeští cizinci. Hlásí se tedy dost Ukrajinců a lidí, kteří se narodili v rusky mluvících státech. Samozřejmě pravidelně se účastní i Vietnamci nebo cizinci ze zemí bývalé Jugoslávie.

Na projektu se podílí, ale i cizinci z „exotických“ zemí, z nichž je v Česku usazeno jen velmi málo z nich, jako je například Kolumbie, Angola, Izrael, Indie, Sýrie či Tunis.

Projekt „Rodina odvedle“ se pyšní prestižním rakouským oceněním SozialMarie 2011. Na konci roku 2013 byla také oceněna nadací manželů Maurerových jako jeden z nejlepších projektů v oblasti gastronomie, které se zabývají pomocí sociálně slabším. Evropská komise označila projekt jako jeden z nejlepších způsobů integrace cizinců do společnosti.

Projekt se díky své inovativnosti a úspěšnosti rozšířil i za hranice Česka. V roce 2012 se konal v sedmi dalších členských státech Evropské unie díky evropskému grantu. Těmi státy byly Belgie, Malta, Itálie, Španělsko, Slovensko, Maďarsko a Portugalsko.

Setkání rodiny cizinců s rodinou Čechů díky projektu Rodina odvedle

Letos nedostatek financí nedovolil rozvíjet projekt v takovém měřítku, na druhou stranu je ovšem důležité říci, že například ve Španělsku a Portugalsku pokračují s realizaci vlastních společných obědů - čili převzali myšlenku a nápad české organizace.

Ukazuje se, že myšlenka setkávání rodin je opravdu integrační. V kontextu integrace jsou samozřejmě důležité konference, výzkumy, workshopy, kulaté stoly, semináře - ale právě individuální seznamování přináší maximální efekty - neformální setkávání má specifickou společenskou váhu a je k nezaplacení pro spolužití majority s minoritami.

Další ze společných obědů se bude konat v neděli 23. listopadu ve 13:00 hodin, a to ve všech krajích České republiky. K obědu tak zasedne ve stejný čas na 100 rodin v rámci 50 setkání.

autoři: Jan Blažek , Goranka Oljača
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.