Rock for People patří k nejčistším hudebním zážitkům. Vytřídí se na 70 tun odpadu

4. červenec 2012

V Hradci Králové pokračuje 18. ročník festivalu Rock for People. Na místním letišti je v plném proudu program na devíti pódiích. Zhruba 30 tisíc návštěvníků ovšem vyprodukuje až 70 tun odpadu. Organizátoři se přesto snaží, aby hudební zážitek nerušily volně se povalující odpadky.

Rock for People se už několik let pyšní označením Čistý festival a získal dokonce i mezinárodní ocenění. Denně totiž opouští hradecké letiště kontejnery, které obsahují už jen vytříděné plasty, papír, sklo a biologický odpad.

V areálu se nachází 70 stanovišť, kde je možné třídit odpadky, a 250 košů na směsný odpad. Ten pak zamíří do třídící linky, která je vybudována přímo v prostoru letiště. Zde pravidelně přebírá dvanáct až dvacet pracovníků veškeré smetí, které se na festivalu vyprodukuje.

Mezi tunami odpadu, které třídící linkou denně projdou, se poměrně často objevují i věci, kterých se možná ani jejich majitelé zbavit nechtěli.

„Jsou tady velmi pěkné kuriozity, od nějakých dvou set korun, tisícikorun přes MP3 přehrávače až po stany,“ potvrzuje Miroslav Punčochář, který zodpovídá se provoz linky.

„Oproti jiným festivalům, kde se komunál netřídí a vozí se rovnou někam na skládku, tak my skutečně třídíme všechno, co se vygeneruje na Rock for People,“ říká Štěpán Suchochleb, který má na starosti odpadové hospodaření na festivalu.

Celkem pro něj pracují desítky členů ekotýmu. Separovaný odpad je pak odvážen auty k dalšímu zpracování mimo brány festivalu. Z použitých kelímků a PET lahví se později vyrobí třeba bundy nebo zatravňovací dlaždice.

Hvězdy nemají přehnané požadavky

Hasičům a celému organizačnímu týmu se dnes povedlo zprovoznit po intenzivních bouřkách všechna pódia a program pokračuje podle plánu. Nálada lidí byla během dne mnohem lepší než včera, také díky slunečnému počasí.

Hlavním hostem středečního večera je britská formace The Prodigy. Program, který je připraven téměř až do svítání, dále obohatí také Example nebo skupiny Visací zámek a Tata bojs.

Největší hvězdy ale vystoupí zítra. Přestože mají zahraniční umělci zvláštní požadavky na catering i podobu scény, neobjevila se letos žádná extrémní a nesplnitelná přání.

Na pódiích se odehrává světelná show a připraveny jsou i produkčně poměrně náročné dekorace. Jedna z kapel si například přeje naprosto bílé pódium. Kvůli jinému z koncertů byly také speciálně vypěstovány stovky řezaných květin.

autoři: par , krw
Spustit audio