Řízečky z mletého masa. To je ideální pro začátečníky v kuchyni i pro ty, kdo rádi zkusí nové chutě

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě.

Ingredience
  • 700 g mletého masa mix
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky
  • 1 větší bílou ředkev
  • 1 vejce
  • 6 růžičkových kapustiček
  • 1 velký stroužek česneku
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce koření do mletého masa
  • 1 kostka silného hovězího bujónu
  • 5 plátků anglické slaniny
  • olej na smažení

Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.

Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučujeme maso zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.

Postup:
Mleté maso dáme do mísy, ředkev nahrubo nastrouháme a přidáme k masu.
Smícháme s kečupem, paprikou, nasekanou růžičkovou kapustou, vajíčkem, pokrájenou slaninou a s rozmačkanou kostkou bujónu.
Vše prošleháme šlehačem.
Stěrkou nabíráme větší porce hmoty, obalujeme klasicky v trojobalu a pomalu smažíme, aby maso bylo prosmažené a strouhanka byla křupavá, zbarvená do zlata.
Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo vařené brambory.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.