Řidičský průkaz si v Královéhradeckém kraji musí vyměnit tisíce řidičů. Nový dostanou za 20 dní

13. srpen 2020 10:32

V Královéhradeckém kraji si řidičský průkaz nevyměnilo zhruba třicet tisíc lidí. Ti si na nový počkají dvacet dní. Například na odboru dopravně-správních agend v Hradci Králové evidují více než osm tisíc řidičských průkazů, které letos propadnou. Řidiči se na výměnu mohou objednat elektronicky nebo přijít přímo na úřad.

Čtěte také

„O letních prázdninách stále evidujeme mnoho žadatelů, kteří chodí na náš úřad a realizují povinnou výměnu řidičských průkazů," říká vedoucí odboru dopravně-správních agend v Hradci Králové Petr Černohlávek.

Podle něj si několik tisíc řidičů v Hradci Králové ještě průkaz nevyměnilo.
„Podle statistických údajů nám do konce letošního roku zbývá vyměnit přes osm tisíc řidičských průkazů. Víme, že v letošním roce byl celkový počet řidičů, kterým končila platnost řidičského oprávnění, znatelně vyšší než v loňském roce."

Letos v Hradci Králové vymění zhruba třináct tisíc řidičských průkazů. To je oproti minulému roku více než dvojnásobek.

03010177.jpeg

Řidiči se na nový průkaz můžou objednat přes internet, nebo přijít na odbor dopravy.
„Řidič přichází na přepážku registru řidičů, kde podává žádost o nový řidičský průkaz. Čímž zahájí proces výměny. Následně čeká zákonnou dvacetidenní lhůtu. Při své druhé návštěvě úřadu si potom přebírá nový hotový řidičský průkaz a samozřejmě odevzdá ten, kterému končí platnost."

Čtěte také

Podle mluvčí Náchodské radnice Niny Adlof předkládají řidiči při výměně i platný průkaz totožnosti.
„Žadatel musí vždy při výměně předložit stávající občanský a řidičský průkaz. Nic jiného nepotřebuje, fotografie se pořizují na místě. A žádost se tiskne přímo ze systému. Pokud žadatel na výměnu řidičského průkazu více spěchá a chce ji mít vyřízenou do pěti pracovních dnů, tak zaplatí sedm set korun."

Jinak se výměna řidičského průkazu provádí zdarma.

Žádost je možné podat na jakýkoliv odbor dopravy. Lidé tak nemusejí chodit jen na úřad v místě svého trvalého bydliště.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související