Řidička tramvaje s žalobou kvůli sexuálnímu obtěžování neuspěla

24. leden 2003

Soud dnes zamítl žalobu, kterou podala kvůli sexuálnímu obtěžování ze strany svého nadřízeného řidička tramvaje Terezie Štorkánová. Sedmadvacetiletá žalobkyně se obrátila na soud kvůli tomu, že se jí František Hoskovec na pracovišti neslušně dotýkal. Obvodní soud pro Prahu 9 dnes spor rozhodl v její neprospěch. Podle dostupných informací jde zřejmě o první případ žaloby kvůli sexuálnímu obtěžování, jež se do českého pracovního práva dostalo před dvěma lety.

Štorkánová zažalovala Hoskovce kvůli tomu, že ji 30. března 2001 uchopil za rameno a velmi těsně přitiskl k sobě, až se prsy dotýkala jeho těla. Podle předsedy senátu Štěpána Hnaníčka mohla žalobkyně toto jednání vnímat jako urážlivé a ponižující její důstojnost. Soudce je označil za nevhodné a odporující dobrým mravům ve slušné společnosti. Podle soudce ale incident neměl sexuální povahu.

Mladá žena původně chtěla, aby se věc vyřešila v rámci dopravního podniku, který je jejím zaměstnavatelem. Hoskovec se jí ale odmítl omluvit. Rozhodla se proto obrátit na soud, aby dopravní podnik nadřízenému omluvu nařídil. Chtěla, aby omluva zazněla v přítomnosti pěti dalších pracovníků podniku. Podle dnešního verdiktu však není namístě věc řešit podle příslušného ustanovení zákoníku práce, který zapovídá nerovné zacházení s muži a ženami. Podle zástupkyně žalovaného podniku Evy Doležalové je třeba rozhodnutí soudu respektovat. Hoskovec se dnešního vyhlášení rozsudku nezúčastnil.

Spustit audio