Řidička nezvládla řízení a skončila s autem na střeše. Nehoda si na Jičínsku vyžádala lehké zranění

5. srpen 2020 11:02

Pravděpodobně zvěř a nepřiměřená rychlost na mokré vozovce jsou možné příčiny dopravní nehody, ke které došlo v úterý 4. srpna na silnici II. třídy v katastru obce Bašnice.

Dvaadvacetiletá řidička osobního motorového vozidla Peugeot 206 v uvedenou dobu jela ve směru od Sukorad na Bašnice. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou zřejmě nepřizpůsobila na mokré vozovce rychlost své jízdy. Navíc ji údajně měla před vozidlem přeběhnout srna. Řidička se měla leknout a sešlápnout brzdu.

Čtěte také

V důsledku všeho se její vozidlo dostalo do nekontrolovatelného smyku. Následně vyjela vpravo do pole, kde se auto převrátilo na střechu. Při dopravní nehodě utrpěla mladá žena lehké zranění. Ke střetu se zvěří nedošlo. Případné ovlivnění alkoholem vyloučila na místě policisty provedená dechová zkouška. Celková škoda je dle předběžných odhadů vyčíslena na částku přesahující 20 tisíc korun.

Střet se zvěří můžeme zařadit jako jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod. Scénář v těchto případech je pokaždé stejný, kdy ze silničního příkopu z vyšší vegetace bezprostředně před vozidlo vběhne lesní zvěř.

Řidička nezvládla řízení a skončila s autem na střeše

Řidiči ve většině případů již nestačí zareagovat a zabránit samotnému střetu. Jen od začátku letošního roku k dnešnímu dni jičínští dopravní policisté evidují již 152 případů. V loňském roce se za stejné období jednalo celkem o 142 případů.

Kdy nejvíc hrozí srážka se zvířetem?

Nejnebezpečnější dobou pro střet se zvířetem bývá doba při úsvitu a poté večer a noc. Tehdy dochází k nejvíce nehodám. Je to kvůli tomu, že zvěř je v tuto dobu aktivnější a navíc je zhoršená viditelnost a zvířete na silnici si tak všimnete daleko hůře, než za jasného dne.

Čtěte také

Některá zvířata, jako třeba srnci či kanci, mají tu nešťastnou vlastnost, že při oslnění ztuhnou a zůstanou nehybně stát uprostřed silnice. Pokud si zvířete všimnete včas, je dobré ztlumit světla a ono uteče, ale většinou bývá na takový manévr příliš pozdě.

Co se týče ročního období, tak statisticky nejnebezpečnějšími měsíci jsou říjen a duben. Na podzim je to kvůli zvýšené migraci zvěře a na jaře dochází k nehodám zvláště kvůli změně času. Nebezpečné jsou i zimní měsíce, kdy je krátký den a tím pádem málo světla a zvířata si také s oblibou pochutnávají na posypové soli.

Jak „správně“ vrazit do zvířete?

Pokud je už srážka nevyhnutelná, určitě se nesnažte zvířeti nějak vyhnout. Nejlepší je podle odborníků prudce brzdit a snažit se udržet auto v přímém směru. Váš automobil je pro čelní srážku konstruován, a i přes pravděpodobné poškození automobilu, zůstane posádka uchráněna.

Pokud se budete snažit zvířeti vyhnout, může to dopadnout mnohem hůř. Auto se může dostat do smyku, vyjet ze silnice a vrazit do nějaké horší překážky, než je zvíře. Například do stromu. Jakýkoliv jiný než čelní náraz je mnohem nebezpečnější.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související