Řidiči v Královéhradeckém kraji, připravte se na řadu uzavírek. A do kufru si přibalte trpělivost

13. duben 2016

Řidiče na silnicích v Královéhradeckém kraji trápí na mnoha místech uzavírky, nebo dopravní omezení - a to ve městech i na hlavních tazích. Mnohdy přitom není místa ani kudy objet. Podrobnosti má redaktor Josef Ženatý.

Kde je dopravní situace nejhorší?

Na silnici I/33 mezi Hradcem Králové a Jaroměří, konkrétně u obce Holohlavy. Je tam uzavřený jeden jízdní pruh, protože ten druhý se opravuje.

A i když je to jen asi 500 metrů dlouhé omezení, tak kolony se tvoří i kilometrové.

Osobní auta mají ještě jakž takž možnost se tomu místu vyhnout, ale nákladní automobily musí čekat ve frontě.

Že zrovna tam je ta situace nejhorší se vlastně dá čekat, protože to je velmi vytížená mezinárodní silnice.

To potvrzuje i Ivana Ježková z krajského policejního ředitelství: „Řidičům nelze v tuto chvíli poradit nic jiného než zvolit objízdnou náhradní trasu a jet s dostatečným časovým předstihem. Je tam provoz řízen kyvadlově. Vzhledem k tomu, že se jedná o mezinárodní silnici se silnou i kamionovou dopravou, tak opravdu tam musí řidiči počítat s velkým zdržením. Tvoří se tam kolony, tak opravdu radíme vyhnout se tomuto úseku a zvolit jinou trasu."

Kde ještě by si měli řidiči dávat pozor?

Čtěte také

Komplikace jsou také ve Vrchlabí a jeho okolí. Úplně uzavřená je totiž silnice z Dolní Branné až do Vrchlabí. Je to asi tříkilometrový úsek, který se ale téměř celý musí sedm kilometrů objet po místních komunikacích.

A pak je také uzavřená silnice první třídy číslo 14 v centru Vrchlabí, konkrétně je to ulice Lánovská. A tam se to objíždí centrem a jednosměrkami a také se to ucpává.

Tato uzavírka by měla trvat ještě asi měsíc.

Dopravní značení, práce na silnici

Na další komplikace se pak musí řidiči připravit také například v Nové Pace, kde se opravuje Krkonošská ulice.

A pak také například na silnici I/35 před Holicemi. Tam se opravuje most a provoz je tam pouštěn kyvadlově.

Ale můžeme se také podívat do nedalekých Pardubic, kde se opravuje křižovatka a nadjezd u Parama. Je to na obchvatu města, a tam se ve špičce směrem od Chrudimi tvoří kolony třeba i na půl hodiny.

Máme pro řidiče alespoň nějakou dobrou zprávu?

Včera dokončili pracovníci odborné firmy montáž značek na takzvané hradubické - tedy na silnici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Je to tedy už oficiálně silnice pro motorová vozidla (dříve se tomu říkalo také rychlostní silnice) a to znamená, že je tam povolená maximální rychlost 110 km/h.

Podle diskutujících na sociálních sítích to bylo potřeba i proto, že tak prostorná a bezpečná silnice k rychlé jízdě přímo vyzývala a 90 tam nejezdil skoro nikdo.

Jízdní doba mezi oběma krajskými městy by se po zvýšení rychlostního limitu měla zkrátit asi o tři minuty.

autor: zen
Spustit audio