Řidiči tramvají vyhlásili na pondělí výstražnou stávku

2. leden 2003

Řidiči pražských tramvají vyhlásili na pondělí 6. ledna půldenní výstražnou stávku. Podle Federace řidičů tramvají nevyjede v pondělí v noci a ráno ani jeden spoj. Výstražná stávka má skončit v poledne. Řidičům vadí, že nejsou odměňování stejně jako řidiči autobusů. Požadují proto, aby vedení dopravního podniku srovnalo jejich platové tarify s řidiči autobusů a zároveň všem řidičům tramvají vyplatilo rozdíl v platech zpětně k 1. červenci loňského roku.

Federace připravovala protestní akce již na začátek loňského září. Srpnové povodně ale jejich záměr překazily. Výstražná stávka pravděpodobně silně zkomplikuje dopravu v Praze. V pondělí totiž půjdou poprvé v letošním roce do škol děti. Tramvajová doprava také mnohde nahrazuje metro, které v srpnu zatopila Vltava a dělníci je ještě opravují.

Řidiči tramvají upozorňují, že již v únoru loňského roku vyhlásili stávkovou pohotovost. Její ukončení pak bylo podmíněno provedením studie posuzující složitost, odpovědnost a namáhavost práce řidičů. "Nikde v Evropě se nepoužívá pojem řidič autobusu, řidič tramvaje, řidič trolejbusu ani strojvedoucí metra. Všechny profese jsou podle Mezinárodního katalogu prací označeny jako řidič MHD," upozornili představitelé federace. Výsledky studie podle řidičů tento názor potvrzují.

Předseda federace Antonín Dub se kvůli požadavkům řidičů chce setkat s pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). "Situaci pokládám za velmi vážnou, jakékoli další jednání na úrovni vedení DP považuji za zbytečné," uvedl Dub. K vyjednávání o platech řidičů se mají dnes dopoledne sejít zástupci základní organizace Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy a zástupci dopravního podniku. Federace chce, aby se jednání zúčastnil i Bém.

Spustit audio