Richard Piskala: Výročí povodní

9. červenec 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V těchto dnech si připomínáme 20 let od ničivých povodní v roce 1997. K tomuto výročí se vrací ve své ranní poznámce i Richard Piskala.

Není to příjemné vzpomínání. Všichni, kdo jsme velkou vodu v devadesátém sedmém v našem kraji zažili, se asi shodneme, že na tuto katastrofální povodeň se nedá zapomenout. Myslím, že je důležité si tyto události připomínat i v našem vysílání a zároveň se ptát, jestli jsme dnes lépe chráněni před velkou vodou, než tehdy.

Za těch dvacet let se toho určitě udělalo hodně, možná i vy si vybavíte ve vašem okolí například různé náspy a hráze v okolí řek.

Co je dnes ale zhruba stejné jako před dvaceti lety, je nemožnost nějak výrazněji regulovat případné přívaly vody na horním toku řeky Opavy. Dvacet let se mluví o nutnosti vybudovat přehradu v Nových Heřminovech a ochránit tak Krnov, Opavu a řadu dalších obcí.

O této přehradě uvažovali už naši předkové. První projekt vznikl před 94 lety, stavební uzávěra platila v obci od roku 1960. Jenomže stavba přehrady se neustále odkládala. Po roce 1990 v době útlumu těžkého průmyslu na Ostravsku výrazně klesala spotřeba vody a myšlenka přehrady v Nových Heřminovech se zdála být zapomenutá. Několik místních tehdy dostalo od příslušných úřadů povolení k výstavbě nových domů a k rekonstrukcím těch stávajících.

Až katastrofální povodeň v roce 1997 důrazně připomněla, že přehrada měla být nejen zásobárnou vody, ale měla by ochránit města a obce ležící níže na řece Opavě od nejhorších následků velkých povodní.

Od té doby se stala výstavba nádrže znovu aktuální a společně s přípravami její stavby začal také boj občanů Nových Heřminov, kteří chtějí stavbě zabránit a zachránit tak své domy a velkou část své obce.

Z jejich pohledu je to asi pochopitelné a musím říci, že mne opravdu mrzí, že řada heřminovských přijde o své domy a budou se muset přestěhovat. Nikomu nic podobného nepřeji. Proti tomu ale stojí veřejný zájem ochránit životy, zdraví a majetky tisíců lidí, bydlících v okolí horního toku řeky Opavy.

Musím říci, že alternativní názory hlásající, že přehrada není vlastně potřeba, mne osobně nepřesvědčily a doufám, že výstavba skutečně začne alespoň v tom roce 2020, o kterém se teď hovoří jako o reálném termínu. Snad nás do té doby nečeká podobná pohroma jako v roce 97.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.