Richard Piskala: Cyklopiknik

18. červen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V okolí Trojmezí u Hrčavy se dnes koná už třetí Evropský cyklistický piknik. Autor Ranní poznámky tam určitě vyrazí.

Cyklopiknik, jak zkráceně říkáme této akci, vymyslel před pár lety tehdejší ředitel polského rozhlasu v Katovicích pan Henryk Grzonka. Nadšený sportovní reportér, který kdysi vysílal přenosy nejen z olympiád a světových šampionátů, ale například i ze Závodu míru v dobách jeho největší slávy, si vzal do hlavy, že rozhlasy ze tří států by mohly zorganizovat pohodové cyklocestování po území Polska, Česka i Slovenska v okolí společných hranic.

Kolegové ze slovenské Reginy v Banské Bystrici i my v Ostravě jsme souhlasili a dali se společně do díla. Za vydatné podpory starostů obcí na všech třech stranách hranice. Při této akci si uvědomíte, jak je fajn, že můžeme státní hranice překračovat volně a že nádhernou přírodu v okolí Hrčavy nehyzdí žádné ostnaté dráty.

Cyklopiknik pořádají tři rozhlasové stanice a to je skutečně zvláštnost. Při jízdě na kole po zvolené trase například postupně potkáte rozhlasové přenosové vozy ze Slovenska, Polska, i ten náš, který bude letos po většinu času přímo na Trojmezí.

Nemusíte být žádní cyklozávodníci, na dnešní akci nejde o to, kdo bude nejrychlejší. Můžete si klidně zvolit i úplně krátkou trasu, kterou zvládnou i děti. Nebo delší, pokud si chcete prohlédnout i trochu vzdálenější okolí Trojmezí. Všichni se pak na závěr sejdeme právě na Trojmezí, kde bude připravený program ze všech stran hranice. My jsme připravili na odpoledne vystoupení Hornické kapely ze Stonavy, která začne hrát kolem 16. hodiny.

Tak doufám, že bude přát počasí a že se dnes na této příjemné cyklo-turistické akci s řadou z vás potkáme.

Krásný den vám přeje Richard Piskala.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.