Retrohrátky v královédvorském muzeu vás vrátí do dětských let. Připomínají historické hračky

11. leden 2020 10:35

Dostihy a sázky, plastový oranžový náklaďák nebo třeba céčka. Pamatujete si na tyto hračky? Hrávaly si s nimi děti v 70. a 80. letech minulém století. Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem je v těchto dnech díky kurátorce Lence Stehnové připomíná ve výstavní síni Špýcharu městského muzea.

Stačí se rozhlédnout a ocitnete se v čase svého dětství v minulém století. A můžete si od jedné hračky ke druhé říkat, kterou jste doma měli.

Čtěte také

„Jsou to 70. a 80. léta 20. století. A docela mne i překvapilo, když jsme měli na výstavě děti ze škol a školek, že ony chodily a říkaly, to znám a tohle taky. Tak jsem se ptala, odkud to znají a ony my odpovídaly, že to znají ze školek a družin," vysvětluje Lenka Stehnová.

A hned doplňuje.
„Byla jsem opravdu nadšená, že i v dnešní době děti staršího typu nejen znají, ale dokonce si s nimi i rády hrají."

Retrohrátky v královédvorském muzeu připomínají historické hračky

Když budeme konkrétní, například hra s názvem Ukaž, co umíš. S tou si hrávali dokonce i rodiče dnešních třicátníků až čtyřicátníků.
„To je hra z 50. až 60. let minulého století. Funguje na principu magnetu, kterým se ukazují správné odpovědi. Uprostřed stojí panáček s ukazovátkem, kterým ukazuje na otázku a když ho dáte do druhého políčka, tak ukáže na správnou odpověď. Je to geniální hra."

Čtěte také

Dostihy a sázky známe dodnes. Člověče nezlob se ve starším vyhotovení, Kloboučku hop.
„Samé zamilované hry. Klasická stavebnice Merkur. A máme tady také Dětskou poštu, tu mnoho lidí ani neznalo. Ta se opravdu skládá z razítek, dopisních papírů, byly tam průvodky, poštovní poukázky. Tedy dítě bylo prakticky skutečným úředníkem na poště. Děti se potom nemusely učit vyplňovat formuláře ve škole, ale naučily se to formou hry. Což bylo úžasné. Tahle hra je také z oněch 60. let a tenkrát stála 29 korun Československých."

Vedle ve vitríně jsou k vidění céčka. To by byl před mnoha lety pro mnohé doslova poklad.

Retrohrátky v královédvorském muzeu připomínají historické hračky

„To je pravda, tenkrát by to byl poklad. Vzpomínáme jak se vyměňovalo jedno céčko za tři žvýkačky, například. To byla doba, že kdo neměl céčka, tak nebyl vůbec in a cool, jak se dnes říká," usmívá se Lenka Stehnová.

Kdo by chtěl zažít Retrohrátky na vlastní kůži, tak může navštívit Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem až do konce ledna 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související