Restaurátoři dokončují obnovu druhého patra opočenského zámku. Hotové jsou stropy i podlahy

24. říjen 2021 09:00

Na obnově druhého patra opočenského zámku pracují restaurátoři. Hotové jsou štukové stropy, unikátní podlahy zdobené švestkovým dřevem a finišují i práce na papírových tapetách z předminulého století. To je také poslední položka na seznamu nejdůležitějších odborných zásahů v této části zámku.

Čtěte také

Restaurátor Martin Kostlán má v jedné ruce štěteček a ve druhé takové platíčko. Právě pracuje na tapetě.
„Jsou to papírové tapety z přelomu 19. a 20. století vyrobené na bázi ručního papíru. Jsme v době, kdy se papír již vyráběl v kontinuální verzi. Ten tisk probíhal na dvanáctibarevném, bubnovém stroji. A naším úkolem tady je teď vyřešit závěrečnou estetickou stránku tapety."

Díváme se na takové kolečko o průměru zhruba 5 centimetrů. Co to přesně vidíme? Vypadá to jako originál.
„Zabývám se retušemi, abych propojil originál s tím, co jsme opravili."

Kolega Pavel Hrubišek klečí na zemi u speciálního papíru.
„Ten se používá na scelování tapet. Tato část tapety byla potrhaná a jde o to, scelit ty části, aby je potom kolega mohl retušovat. A retuš se používá právě na tento papír. Nestříhám ho nůžkami, ale trhám, protože okraj papíru by byl příliš ostrý. Když se podíváte z blízka, tak jsou vidět jednotlivá vlákna. A to pomáhá scelování."

Čtěte také

Laickým pohledem to vše představuje obrovské množství práce.
„Určitě to tak je. Abych se vrátil k celkovému estetickému vyznění, myslím si že obecně v rámci restaurování by ty zásahy neměly být na první pohled patrné. Čili potom se občas stává, že někdo přijde a ptá se, co jste tu vlastně dělali. A to je přesně to, o co by nám mělo jít, to je největší pochvala."

„Samozřejmě jsou defekty, které jsou na první pohled viditelné a když se dají do stavu, který je žádoucí, tak to každý vidí. Tím mám na mysli třeba uvolněné partie nebo roztrhané části tapet, chybějící partie a tak dále. To je jedna rovina věci."

„Ale druhá, poměrně významná rovina, je ono celkové estetické vyznění. Tedy člověk by měl mít pocit, že vstupuje do autentického prostoru."

Restaurátorské práce ve druhém patře zámku v Opočně na Rychnovsku by měly být hotové do konce října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související