Restaurace na kraji lesa u Valašského Meziříčí prosperuje. Máme čerstvý vzduch a slivovici, zní jejich recept na zdraví

Na samém okraji Valašského Meziříčí založili restauraci teprve před třemi lety, přesto si tam o víkendu bez rezervace nesednete. Rodinnému podniku Na kraji lesa se daří i letos v létě, jak zaznamenal letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura na pouti Valašskem.

Dva kuchaři se při přípravě obědů skoro nezastaví. Na vše tu dohlíží provozní Patrik Messiereur. „Kuchaři chodí většinou na osmou, na devátou a začínají s přípravami na denní meníčko. Potom se doplňuje jídlo na A la carte menu,“ uvádí do fungování provozu a pravidelných obměn.

Co je letos v létě trendy jídlem? „Nejvíc nám frčí taková ta klasika česká: svíčková, telecí vídeňský řízek, nebo třeba vepřová panenka,“ popisuje Messiereur. „Snažíme se vařit z lokálních surovin, máme lokální dodavatele. Maso bereme od místních řezníků a třeba kozí sýr z farmy, která je tady nedaleko.“

Podle České asociace hotelů a restaurací je letos v létě obsazenost v regionech zhruba 50 procent. Restaurace a penzion Na kraji lesa ve Valašském Meziříčí tento průměr zvyšuje. Po jaru, kdy také tady bylo zavřeno, si sem lidé rychle našli cestu zpět.

„Ty víkendy, především soboty neděle bez rezervace je problém najít volné místo. Léto je úplně úžasné, o hodně lepší než loňské, vidíme nárůst jak v počtu hostů v restauraci tak na ubytování,“ hodnotí Jiří Baroš, syn majitele podniku.

„V podstatě máme přes 85 procent pokojů přes červenec a srpen plných. Příliv turistů, hlavně cykloturistů, je daleko větší než dřív,“ dodává.

Z epidemiologické situace v blízkém Moravskoslezském kraji až takovou obavu nemá. „Samozřejmě hygienická pravidla tady dodržujeme, ale tady na Valašsku je čerstvý vzduch a myslím si, že bychom tu měli být všichni v pohodě,“ zamýšlí se Baroš. Mají snad Valaši lepší imunitu? „My máme výbornou slivovici,“ prohodí lakonicky.

Ne všem podnikům se nicméně letos v létě vede takto dobře. Asociace hotelů a restaurací České republiky proto očekává, že řada jejích členů bude na podzim ve finančních problémech.

autoři: Ondřej Vaňura , jkh
Spustit audio