Řepná kampaň běží naplno. Cukru ale bude kvůli suchu méně

2. říjen 2015

Skoro tři čtvrtě roku příprav a teď 3 až 4 měsíce výroby. Řeč je o cukrovarech. Začala totiž řepná kampaň. Cukrovka je kvůli suchu menší. Sklízí se ale čistší, což usnadní výrobu cukru.

V provozu je i jeden ze sedmi českých cukrovarů v Českém Meziříčí pod Orlickými horami. Každý den tam řepu z polí přiveze až 300 kamionů.

Reportér Jiří Fremuth si prohlíží s ředitelem cukrovaru v Českém Meziříčí hromadu cukrové řepy.

„Sucho se samozřejmě projevilo. Řepa je drobnější než v minulých letech, nicméně obsah cukru je vyšší. Pohybuje se zhruba mezi 18 - 19 procenty,“ říká Josef Světlík.

Několik tun se vysypalo z nákladního auta do velké vany

V provozu je také jeden ze sedmi českých cukrovarů u nás - tedy ten v Českém Meziříčí pod Orlickými horami

„Tuto řepu pomocí plavící vody dostáváme přes čistící linku do cukrovaru, kde se zbaví všech nečistot a jde do bunkru nad řezačkami. Poté z ní vyrobíme sladké řízky, ze kterých vylouhujeme cukr,“ doplňuje ředitel cukrovaru.

Kolik letos v Českém Meziříčí zpracují řepy a kolik z ní bude cukru?

Letos ta produkce bude nižší než v minulých letech. Předpokládáme, že zpracujeme 700 - 750 tisíc tun cukrovky. Josef Světlík

"Vyrobíme asi 90 tisíc tun cukru a zhruba 60 - 70 tisíc tun černého sirobu. To je druhý náš produkt, který slouží k výrobě ať už lihu klasického, potravinářského nebo bioetanolu,“ odhaduje Světlík.

Kromě samotného cukru a černého sirobu vyrábí cukrovar i vedlejší produkty. Jde o krmivo pro dobytek, vápenaté hnojivo a zeminu na rekultivace.

Spustit audio